Az amerikaiaknak nem tetszik, ahogy Obama kezeli az Iszlám Államot

iszlám állam is iá isis repülő
A handout picture taken on October 17, 2014 by the French Army and released on October 21, 2014 by French Army Communications body ECPAD (Establishment of Communication and Audiovisual Production of Defense) shows a Rafale fighter jet equiped with 4 laser guided bombs GBU-12 flying over Iraq on a reconnaissance mission after taking off from the Al-Dhafra base in the United Arab Emirates. French jets carried out on October 19, 2014 an air strike against two pick pick up trucks in the region of Tikrit, successfully destroying their target using 3 laser-guided bombs GBU-12, as part of the "Chammal" operation. France has increased its equipment with 3 more Rafale up to 9 Rafale fighter jets, after having mobilized one c135 refueling aircraft and an Atlantique 2 maritime patrol airplane, along with a warship deployed to the Persian Gulf to boost the fight against Islamic State in Iraq. AFP PHOTO / ECPAD / EMA /ARMEE DE L'AIR = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ECPAD / EMA /ARMEE DE L'AIR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - TO BE USED WITHIN 30 DAYS FROM 10/21/2014 =
Vágólapra másolva!
Az amerikaiaknak egyáltalán nem tetszik, ahogyan Barack Obama elnök kezeli az Iszlám Államot, derült ki egy friss felmérésből. Az egyiptomi államfő pedig az ENSZ BT felhatalmazását sürgette a líbiai nemzetközi beavatkozáshoz.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak 57 százaléka nem ért egyet azzal, ahogyan az elnök kezeli az Iszlám Állam jelentette veszélyt, ami jelentős változás szeptemberhez képest, amikor még csak 49 százalékuk osztotta ezt a véleményt.

A CNN és az ORC közös felmérésének az eredményéből az is kiderült, hogy egyre több amerikai, immár a megkérdezettek 58 százaléka véli úgy: nem érik el a hatásukat a dzsihádisták elleni katonai akciók. Még a demokrata érzelműek 46 százaléka is osztja ezt a véleményt.

Francia Rafale harci gép. Az amerikaiak vezette koalíció csak a levegőből támad Forrás: AFP/Ho

Katonákat a harctérre

A közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak egyre inkább úgy vélik, hogy harcoló szárazföldi egységeket kellene küldeni a terrorista szervezet ellen – márpedig Barack Obama elnök ezt a lehetőséget az első perctől kezdve kategorikusan elutasítja.

Novemberben még a megkérdezettek 43 százaléka támogatta amerikai katonák küldését, míg 55 százalékuk ellenezte ezt; a legfrissebb eredmények szerint az előbbiek aránya az eddigi legmagasabbra, 47 százalékra emelkedett. Igaz, még mindig minden második amerikai ellenzi a szárazföldi egységek bevetését.

A túszok brutális kivégzése egyre nyomósabb érv a szárazföldi beavatkozás mellett Forrás: LIVE HD

Egyiptom Líbiára is kiterjesztené

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását sürgette a líbiai nemzetközi beavatkozáshoz Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom elnöke kedden, egy nappal azután, hogy egyiptomi harci gépek támadták az Iszlám Állam állásait.

Az egyiptomi harci gépek tíz kiképző központot, illetve raktárt lőttek Derna közelében megtorlásképpen a 21 kopt lefejezéséért – mondta el a CNN-nek Szameh Sukri külügyminiszter.

A kurdok egyedül nem lesznek elegek az Iszlám Állam ellen Forrás: AFP/Ahmed Deeb

Befejezetlen küldetés

Az egyiptomi államfő a francia Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában „befejezetlen küldetésnek” nevezte a 2011-es líbiai nemzetközi katonai beavatkozást, amely véget vetett az országot évtizedeken keresztül irányító Moammer Kadhafi uralmának.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, a központi vezetés képtelen volt kiterjeszteni uralmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző irányzatú fegyveres csoportokat.