Kétéves csúcson a kormánypártok népszerűsége

david cameron titkosítás párizsi merénylet brit miniszterelnök
Új terrorizmusellenes törvényt vezetne be Cameron
Vágólapra másolva!
Négy százalékpontos előnnyel rendelkezik a kormányzó Konzervatív Párt a Munkáspárttal szemben. Nagy-Britanniában május 7-én tartanak parlamenti választást.
Vágólapra másolva!

Kétéves csúcsponton van a kormányzó Konzervatív Párt a nagy-britanniai parlamenti választás előtt szűk két és fél hónappal. David Cameron pártja jelenleg 36 százalékos támogatottságnak örvend, s négy százalékponttal vezet a Munkáspárt előtt – írja a Daily Telegraph.

Visszaestek a kicsik

A Guardian/ICM által készített felmérés szerint a konzervatívok mostani eredménye csupán egy százalékponttal marad el a 2010-es választásokon szerzett szavazatarányuktól. A kormánypártok helyzetét javítja az is, hogy a Liberális Demokraták támogatottsága 10 százalékra nőtt, akik egyébként koalícióban van Cameronékkal.

David Cameron pártja egyre erősebb a választás előtt Forrás: AFP/Paul Ellis

A konzervatívok részben a kisebb pártok híveitől szereztek támogatókat. Éppen emiatt a Brit Függetlenségi Párt támogatottsága 9 százalékra esett, miközben tavaly még megnyerték az európai parlamenti voksolást. A Zöldek hét százalékra számíthatnának, ha most tartanák a választást.

Erősödő gazdaság

Az ICM korábbi felmérésében a konzervatívok még csak 28 százalékon álltak, míg a Munkáspárt 33-on. A felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy a britek egyre inkább elégedettek a kormány munkájával, és hogy a gazdaság egyre jobb eredményeket produkál.

Kemény retorika

Cameron pártja annak is köszönheti népszerűségének a növekedését, hogy az utóbbi hónapokban a Brit Függetlenségi Párt megerősödése miatt egyre szigorúbb bevándorlási politikát hirdetett meg. Legutóbb arról beszélt, hogy még tovább kell szigorítani az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását, mert az eddig elért eredmények nem elégségesek.