Így hal ki lassan Európa

öreg, idős, táplálkozás
Vágólapra másolva!
A születési arány Európában sokkal alacsonyabb, mint máshol a világon. A probléma nem új keletű, és az okok is a régiek.
Vágólapra másolva!

A brit Telegraph közreadott egy térképet, amelyből egyes országokra kattintva kiderül, mekkora a népességnövekedés üteme a Világbank és a CIA adatai szerint.

Miközben a világ népessége folyamatosan nő, Európában csökken a születések száma. Olaszországban például már csupán 8,4 gyerek születik ezer főként – ez a legalacsonyabb érték a modern állam 1861-es megalapítása óta.

Az elöregedő népesség egyre nagyobb problémát jelent Európában Forrás: Photononstop/Marie Docher

Keleten sem jobb

A helyzet máshol sem jobb az – immár szó szerint öreg – kontinensen, különösen annak keleti felén: a Világbank adatai szerint Közép-Európában és a balti államokban ezer főre 12,6 gyerek születik – miközben Fekete-Afrikában 38.

Az ENSZ számításai alapján a Föld népessége évente 1,2 százalékkal nő, a nyugati világban az arány sokkal alacsonyabb a fejlődő országokban mértnél.

A gazdasági válság miatt tovább csökken a gyerekvállalási kedv Forrás: Thinkstock

Régi probléma, ismerős okok

A probléma nem új keletű, és az okok is a régiek: elsősorban Spanyolországban és Görögországban a gazdasági válság és a magas munkanélküliség miatt születik kevesebb gyerek.

A folyamat a világ több részén egyúttal társadalmi és politikai problémákat is felvet, figyelmeztet a CIA.

„Azokban az országokban, ahol magas a fiatalok (a 15 év alattiak) aránya, több pénzt kell fektetni az oktatásba, míg az idősebb népességű államokban az egészségügy igényel nagyobb összegeket. A korfa emellett előrevetíti a potenciális politikai kérdéseket is. A fiatalok arányának gyors növekedése zavargásokhoz vezethet, ha ezek a tömegek képtelenek munkát találni” – hívták fel a figyelmet.

Zavargásokhoz és tüntetésekhez vezethet, ha túl sok a munkanélküli fiatal Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki