Az Iszlám Állammal kampányol az izraeli kormányfő

Vágólapra másolva!
Élesen kikeltek az ellenzéki pártok Izraelben a jobboldali Likud párt új kampányvideója ellen, amelyben az Iszlám Állam gerjesztette félelmet használják fel választási céljaikra. Ráadásul a klipben használt dal szerzője is perrel fenyeget.
Vágólapra másolva!

A Likud vasárnap hozta nyilvánosságra új kampányvideóját, amelyben színészek játsszák el az Iszlám Állam harcosait, akik a szervezet hírhedt fekete lobogóját lengetve szelik át a sivatagot egy fehér pickupban.

Egy kereszteződésben megállnak egy másik autó mellett, és megkérdezik a sofőrt, merre van Jeruzsálem, mire ő azt válaszolja: forduljanak balra.

Amikor a terroristák elfordulnak, az autó hátoldalán látszik a Likud kampányszlogene: „Senki más, csak Bibi” (ez Benjamin Netanjahu beceneve), a képen pedig megjelenik a héber felirat: „A baloldal meg fogja adni magát a terrorizmusnak”. Aztán golyónyomok villannak fel – számolt be a Jerusalem Post internetes kiadása.

Botrány és szégyentelenség

Az ellenzék élesen bírálta a videót, a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét egykori vezetője, Juval Diszkin pedig kijelentette, hogy a kormányfőnek immár nincsen semmi szégyenérzete.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint emlékeztetett arra is, hogy Netanjahu volt az, aki 1997-ben szabadon engedte Ahmed Jaszin sejket, a Hamász alapítóját, 2011-ben pedig beleegyezett több mint ezer szélsőséges szabadon bocsátásba egy Gázában foglyul ejtett izraeli katonáért cserében.

Benjamin Netanjahu mindenre képes a győzelemért Forrás: AFP/Abir Sultan

A rapbanda perel

„Netanjahu téved, ha azt hiszi, hogy elfelejtkeztünk a biztonság terén elkövetett kolosszális kudarcairól” – írta közleményében az ellenzéki Cionista Tábor.

Ráadásul a jordániai rapzenekar, az Izrael-ellenességéről híres Torabyeh is perrel fenyegette meg a Likudot, amiért az engedélye nélkül használták fel a klipben a Ghorbah című dalukat, és a reklámmal megsértették az együttes jó hírnevét.