Az ukrán hadsereg csak válaszul lő

Vágólapra másolva!
Egyelőre tart a tűzszünet Ukrajnában, komolyabb harcokat csak Debalceve környékéről jelentettek, ahol a kijevi katonai szóvivő szerint a szakadárok támadják a hadsereg állásait.
Vágólapra másolva!

Anatolij Sztelmak azt mondta újságíróknak, hogy a szakadárok Grad rakétákkal és tankokkal lövik a várost védő katonákat. A Reuters helyszíni tudósítója is erőteljes tüzérségi támadásról számolt be, tíz másodpercenként hallatszik becsapódás zaja a város irányából.

Csak visszalőnek

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a támadásokra tüzérségi csapásokkal válaszolnak az ukrán egységek.

„Álláspontunk egyértelmű. A katonáink ott maradnak, ahol eddig voltak. A támadásokra a tüzérségünk válaszol. Ha a szakadárok támadnak, akkor erre válaszolunk” – idézte Szeleznyovot az MTI.

Szakadár fegyveresek nem messze a Debalcevénél lévő frontvonaltól Forrás: MTI/EPA/Vlagyimir Vlagyimirov

Stratégiai jelentőség

Debalceve a szeparatisták fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton, a szakadárok által megszállt területbe beékelődve fekszik, nyáron foglalták vissza az ukrán erők.

A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy jelentős közlekedési csomópont, vasúton köti össze Donyecket, Luhanszkot, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városát.

Azért van tűzszünet

A tűzszünetet az ország többi térségében tiszteletben tartják – mondta a CNN-nek Ertugrul Apakan, az EBESZ megfigyelőinek vezetője, aki közölte azt is, hogy a nemzetközi megfigyelőket nem engedik be Debalcevébe.

Donyeck környékéről és Luhanszkból is jelentettek kisebb tűzpárbajt a tűzszünet első óráiban, de Apakan szerint „a helyzet nyugodt”.