Vannak, akiket nem érdekel az ukrán tűzszünet

Ukrajna
Vágólapra másolva!
Nem engedték be az EBESZ ellenőreit a felkelők által ostromolt Debalcevébe. A fegyverszünet ellenére a város körül lőnek, de máshol betartják a minszki megállapodást. Időközben orosz segélyszállítmány is érkezett a térségbe.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére nem engedték be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő csoportjának tagjait a lázadók által hetek óta ostromlott Debalcevébe – közölte a misszió vezetője vasárnap.

A felkelők azt mondták az ellenőröknek, hogy a tűzszünet Debalcevére nem vonatkozik. A Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő, a szakadárok területébe mélyen beékelődő város környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szeparatisták.

Még sok fegyver van az érintett térségben Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Betartják

Ertugrul Apakan, a megfigyelő csoport vezetője arról számolt be, hogy a tűzszünetet Debalceve és a lázadók egyik fellegvárának számító Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.
Az ukrán államfő sajtószolgálatának vezetője korábban közölte, hogy a lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a fegyvernyugvás éjféli életbe lépése óta – főleg Debalcevénél –, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják.

Donyeckben vizet próbál szerezni egy férfi Forrás: AFP/Andrey Borodulin

Természetesen lővünk

Eduard Baszurin parancsnok, a Moszkva-párti erők egyik magas rangú parancsnoka pedig kijelentette: „Természetesen lőhetjük Debalcevét, mert a mi területünkhöz tartozik, a mienk”. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügy kapcsán leszögezte, hogy a tűzszüneti megállapodást „feltételek nélkül” tiszteletben kell tartani, arra azonban nem tért ki, hogy Moszkva szerint Debalcevére is vonatkozik-e az egyezség. A tisztségviselő Baszurin szavaira sem kívánt reagálni.

Egyelőre nem mindenhol hallgattak el a fegyverek Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Segélyszállítmány?

Két konvojjal több mint 1800 tonna újabb segélyszállítmányt vittek Oroszországból a délkelet-ukrajnai Donyeckbe és Luhanszkba. Oleg Voronov, az orosz katasztrófavédelem országos válsághelyzeti irányító központjának parancsnokhelyettese a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek arról számolt be, hogy a több mint 90 gépjárműből álló egyik gépkocsioszlop megérkezett Donyeckbe és megkezdték a teherautók kipakolását.

Több mint 5000 halott

A most életbe léptetett tűzszünetről csütörtökön Minszkben született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a „normandiai négyek”, azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan, szintén a fehérorosz fővárosban tartott csúcstalálkozójukon.

Most éppen nem harcolnak Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.