Tudom, hogy engem akart lelőni

Lövöldözés Koppenhágában
Lars Vilks
Vágólapra másolva!
Lars Vilks svéd karikaturista szerint ő volt a célpontja annak a fegyveres támadásnak Koppenhágában, amelynek következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr pedig megsebesült.
Vágólapra másolva!

A súlyos incidens az egyik koppenhágai kulturális központ kávézójánál történt, ahol Vilks vezetésével rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. A tettes tüzet nyitott a kávéház ablakain keresztül a bent ülőkre, és szemtanúk szerint be is akart hatolni, de ez nem sikerült neki. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a támadónak sikerült egy személyautón elmenekülnie.

Kutyatestű Mohamed

Vilks az a karikaturista, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Azóta testőrök vigyáznak a biztonságára. A mostani támadásban nem sebesült meg. A karikaturista az AP amerikai hírügynökségnek szombaton késő este azt mondta, meggyőződése, hogy ő volt a merénylet célpontja. Emlékeztetett arra, hogy rajzai miatt már korábban számos fenyegetést kapott.

Lars Vilks Forrás: MTI/EPA/Liselotte Sabroe

Charlie Hebdo

Arról is beszélt, hogy a támadáshoz valószínűleg a Charlie Hebdo francia hetilap szerkesztősége ellen januárban elkövetett merénylet adott ötletet. Az iszlamisták által elkövetett párizsi támadásban 12-en haltak meg, köztük több karikaturista.

150 ezer dolláros vérdíj

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.