Párizs és Berlin szerint általában betartják a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
A francia államelnökség vasárnap esti közleménye szerint Ukrajnában általában betartják a tűzszünetet, leszámítva a helyi incidenseket, amelyeket gyorsan meg kell oldani.
Vágólapra másolva!

Francois Hollande elnök és Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel, és ennek alapján állapította meg a február 12-én elfogadott tűzszünet tiszteletben tartását.

Ugyanakkor egy ukrán katonai forrás azt közölte vasárnap este, hogy szombat éjfél, vagyis a hatályba lépés óta hatvan esetben vették célba az állásaikat a kelet-ukrajnai lázadók "mindenféle fegyverrel", köztük Grad típusú rakéta sorozatvetővel. Debalceve város térsége "a legforróbb pont", ahol nincs tűzszünet, és ott a szeparatisták be is jelentették, hogy nem állnak le a harccal.

A szeparatisták három alkalommal próbálták meg bevenni a várostól öt kilométerre fekvő Csornukin falut, de mindháromszor visszaverték őket, miközben az ukrán katonák nem használták a tüzérségüket, és csak az ellenséges támadásokra válaszoltak - mondta Anatolij Sztelmah katonai szóvivő. A párizsi közlemény szerint a felek úgy látják, hogy tovább lehet lépni a minszki megállapodás következő pontjainak teljesítése irányában.

E lépések magukba foglalják a nehézfegyverek visszavonását, a tűzszünet ellenőrzését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által, valamint a helyi választásokról szóló párbeszéd megkezdését. Mind a négy ország vezetője támogatta azt a javaslatot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon határozatot a minszki megállapodás megerősítéséről - közölték Párizsban. A feleknek a tűzszünet hatályba lépése után két nap leteltével kell megkezdeniük a nehézfegyverek visszavonását a frontvonalról, amire 14 napjuk van.