Két halottat követelt eddig az ukrán tűzszünet

Vágólapra másolva!
A kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a tűzszünet éjféli életbe lépése óta, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják. Egy rakétatámadás következtében ketten haltak meg.
Vágólapra másolva!

Hírügynökségek értesülései szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve – a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek – térségében. Kézifegyverekből egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően. Egyes szakadár nyilatkozatok szerint ukrán katonák megsértették a tűzszünetet egyebek között a donyecki repülőtérnél, de ezt független forrásból nem erősítették meg.

13 pontos intézkedéscsomag

A közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor kezdődött fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök, és aláírták az érintett felek. A 13 pontos intézkedéscsomag - a tűzszünet betartása esetén - rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is.

Tűzszünet Ukrajnában Forrás: AFP/Dominique Faget

Az említett négy vezető ( a "normandiai négyek") szombaton is konzultáltak egymással, és mind Porosenko, mind Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Bejelentették azt is, hogy vasárnap ismét megbeszélik a tűzszünet első tapasztalatait.

Tisztelet

A fegyvernyugvás kezdetét követően John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte. Kerry különösen a debalcevei helyzet miatt fejezte ki aggodalmát, ahol az oroszbarát szeparatisták még közvetlenül a fegyvernyugvás kezdete előtt is szorongatták az enklávét védő ukrán katonákat.

A felkelők egy tankkal haladnak Donyeckben Forrás: AFP/Vasily Maximov

Provokációk?

A kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a tűzszünet éjféli életbe lépése óta, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják – közölte vasárnap reggel Szvjatoszlav Ceholko, az államfő sajtószolgálatának vezetője hadműveleti jelentésekre hivatkozva.

Gennagyij Moszkal, az ukrán elnök által kinevezett Luhanszk megyei kormányzó közölte, hogy éjfél után nem sokkal Grad típusú rakéták csapódtak be Popaszna város központjában, és két civil halálát okozták, de azóta gyakorlatilag tűzszünet van.

A fegyverszünet pillanatai Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében ugyanakkor azt írta, hogy hírszerzési információik szerint a szakadárok provokációkat készítenek elő. Támadásokat készülnek végrehajtani, hogy utána az ukrán csapatokat vádolják meg a tűzszünet megsértésével.