Nem csitulnak a harcok Ukrajnában

Ukrajna
Nem csitulnak a harcok Kelet-Ukrajnában
Vágólapra másolva!
Továbbra sem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája Kelet-Ukrajnában. Elvileg szombat éjféltől lép életbe a tűzszünet a csütörtöki minszki megállapodás alapján.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint szombat éjfélkor életbe lépő tűzszünet ellenére továbbra sem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája Kelet-Ukrajnában – közölte az ukrán hadsereg szombaton. „Nincs nyugalom, mi több, a felkelők továbbra is támadják Debalcevét” – jelentette ki Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője.

Nem csitulnak a harcok Kelet-Ukrajnában Forrás: AFP/Andrey Borodulin

A Luhanszk és Donyeck között félúton, a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szakadárok. Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy Luhanszk megye bizonyos részein is rendkívül feszült a helyzet. A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában mintegy százhúsz támadást jegyeztek fel a keleti országrészben.

Tűzszünet

Csütörtökön Minszkben az úgynevezett „normandiai négyek” – az orosz, a francia és az ukrán elnök, valamint a német kancellár – abban állapodtak meg, hogy szombat éjfélkor tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, majd pedig kivonják a nehézfegyverzetet és Ukrajnában alkotmányreformot hajtanak végre.

Cigarettázó ukrán katona Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.