Lövöldöztek Dániában egy Mohamed-karikatúra miatt

Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt és több rendőr megsebesült, amikor lövöldözés történt Koppenhágában egy kávézónál, ahol a vallásszabadságról és az istenkáromlásról tartottak előadásokat. A rendezvényen ott volt az a svéd művész, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. 
Vágólapra másolva!

Egy embert agyonlőtt, három rendőr pedig megsebesített két ismeretlen támadó Koppenhágában.

Az eset egy kávézónál történt, ahol az istenkáromlásról és a vallásszabadságról tartottak előadásokat. Az ablakon lőttek be, bejutni nem tudtak, mert a rendőrök visszalőttek. Az eseményen ott volt és felszólalt a francia nagykövet is. Az esemény szervezője Lars Vilks volt, aki korábban kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát.

Rendőrök biztosítják a helyszínt a koppenhágai Krudttonden kávézó előtt Forrás: MTI/AP/POLFOTO/Janus Engel

Vérdíjat tűztek a fejére

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Korábbi cikkünket a témában itt olvashatja.

Istenkáromlás és véleményszabadság

A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. Nem sérült meg a francia nagykövet, Francois Zimeray sem. Ezt a Twitter-oldalán is megerősítette röviddel a támadás után. Mint írta, nem esett baja.

A francia nagykövet az AFP-nek azt mondta, hogy


A támadás pillanataira visszaemlékezve azt mondta, hogy "mindenki a földre vetette magát. Sikerült a belső szobába menekülnünk. Nagyon veszélyes helyzet volt, sokáig ott kellett lennünk."

Terrorcselekmény volt

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök később bejelentette, hogy a lövöldözés előre kitervelt, politikai-ideológiai indíttatású terrorcselekmény volt. A finn és a francia külügyminiszter részvétét fejezte ki, és támogatásukról biztosították Dániát a terrorizmus elleni harcban.

A helyszínen ott volt a félmeztelen akcióiról elhíresült Femen elnevezésű feminsita aktivista csoport egyik tagja, Irina Sevcsenko is. Ő a Twitter-oldalán folyamatosan frissíti bejegyzéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy bármi történjék is, nem szabad félni, megijedni.

David Cameron, brit miniszterelnök is a Twitteren üzent. A kormányfő azt közölte, hogy a szólásszabadságot mindig meg kell védeni.

40 vagy 200 lövés volt

A lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz. A rendezvénynek helyt adó kávézót és környéket lezárták. A helyi rendőrség közlése szerint az áldozat egy negyven éves férfi. A tetteseket nagy erőkkel keresik.

Egy rohamrendőr a koppenhágai Krudttonden kávézó előtt Forrás: MTI/AP/POLFOTO/Kenneth Meyer

A BBC-nek az egyik szemtanú azt mondta, hogy nem emlékszik pontosan, de körülbelül húsz-harminc lövést adhattak le a támadók. A férfi az interjúban azt is mondta, hogy nagyon megrémült, félt. Úgy emlékszik, az egész olyan 3-4 percig tarthatott. A hangfelvételt a BBC-oldalán meghallgathatja.

A különböző hírportálok beszámolója szerint legalább negyven lövést adtak le a támadók, de voltak akik 200 lövésről beszélnek. A francia nagykövet ötven lövésre emlékszik, ezt is az AFP-nek mondta.

Lezárták a környéket a rendőrök Forrás: AFP/Mathias Oegendal

A dán rendőrség közlése szerint a támadók fekete ruhát viseltek, dánul beszéltek és egy Volkswagen Polóval menekültek el a helyszínről. Az egyik elkövetőről az alábbi fotót tette közzé a rendőrség. Egy térfigyelő kamera rögzítette a férfit, pár száz méterre a tragikus helyszíntől.

A rendőrök egy 25-30 éves, 185 centi magas, sportos testalkatú, sötét hajú, viszonylag világos bőrű, arab kinézetű férfit keresnek, aki sötét ruházatot viselt. Az arcát egy sárga, narancssárga vagy vörös színű gerilla sállal takarta el. A másik támadóról egyelőre nincs leírás - értesült a Telegraph.

A szemtanúk szerint egy fekete géppuska volt a támadóknál, aminek 90-100 centiméter hosszú csöve volt.

A vallásszabadság mellett szóltak

Lars Vilks rajzai egyébként 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, ami az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.

Mentősök és rendőrök a koppenhágai Krudttonden kávézó előtt Forrás: MTI/AP/POLFOTO/Khan Tariq Mikkel

A svéd sajtó annak idején a véleménynyilvánítási szabadság védelme nevében szolidaritásáról biztosította a rajzolót, és a karikatúrákat publikáló újság főszerkesztőjét is.

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe január 7-én törtek be fegyveresek. A támadás részleteiről korábbi cikkünkben olvashat.