Minden korábbinál hevesebb harcok Ukrajnában

ukrán ukrajna harcok
A tank crew drives past displaying the Ukrainian flag near the eastern Ukrainian town of Luganske in the Donetsk region on February 8, 2015. The United States called on all sides in the Ukraine conflict to refrain from any actions that undercut current peace efforts and voiced concern about renewed "fierce fighting". AFP PHOTO/ VOLODYMYR SHUVAYEV
Vágólapra másolva!
Facebook-oldalukon számolnak be a parancsnokok a csata állásáról. Közben a szakadárok az ukránok szerint csapatösszevonást hajtanak végre a szombat éjfélkor életbe lépő tűzszünet előtt a fegyveres konfliktus főbb térségeiben. A Jobboldali Szektor önkéntes csapatai elutasítják a minszki tűzszüneti megállapodást, és továbbra is fenntartják maguknak a jogot a harc folytatására.  
Vágólapra másolva!

Ostrom alatt Debalceve

Ukrán források szerint minden eddiginél hevesebb harcok zajlanak az ukrán katonák kezén lévő Debalcevei beékelődés elfoglalásáért. Az egyik ukrán önkéntes alakulat parancsnoka a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a szakadár erők egy újabb csapatösszevonása után ismét "orosz kézre került" Lohvinove, amely Debalcevet és a tőle északnyugatra fekvő Artemivszket összekötő autóút mentén fekszik.

Az utolsó pillanatig harcolnak Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Egy újságíró szintén Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok oldaláról tüzérségi és aknavető össztüzet zúdítanak a Debalcevét védő ukrán katonák állásaira. "A tüzérség támogatásával orosz csapatok rohamozzák" az állásokat, és megpróbálják áttörni a védelmi vonalakat.

Csapatösszevonások

A szakadárok elleni ukrán műveletek parancsnokságának szóvivője szerint az oroszbarát lázadó erők igyekeznek megerősíteni pozícióikat, csapatösszevonásokat hajtanak vére a kelet-ukrajnai konfliktus fontosabb térségeiben egy nappal a minszki békemegállapodás után, amelynek értelmében szombat éjféltől tűzszünetnek kell életbe lépnie. Ukrán források szerint az elmúlt 24 órában 11 ukrán katona esett el, és negyvenen sebesültek meg.

Folytatják a harcot

Dmitro Jaros, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője szerint az oroszbarát szakadárokkal kötött egyezségek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal, ezért szervezete fenntartja magának a jogot az "aktív harci cselekmények" folytatására.

"A PSZ szerint az orosz terroristákkal kötött megállapodásoknak nincs semmiféle jogi erejük, ellentétesek Ukrajna hatályos alkotmányával, amiből pedig az következik, hogy nem kötelező teljesíteniük az ukrán állampolgároknak" - fogalmazott Jaros.

Leszögezte: abban az esetben, ha az ukrán fegyveres erők parancsot kapnak arra, hogy vonják hátrébb a nehézfegyvereket és a tüzérséget a frontvonaltól, és ne nyissanak tüzet, a Jobboldali Szektor önkéntes csapatai továbbra is fenntartják maguknak a jogot a harc folytatására, mindaddig, amíg "teljesen fel nem szabadítják az ukrán földeket az orosz megszállástól".