Egymillió belső menekült lehet Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Kijevi hivatalos adatok szerint csaknem egymillióra tehető Ukrajnában a "belső menekültek" száma, de vélhetően ennél többen hagyták el otthonukat az ország keleti részén dúló háború miatt - írta pénteki jelentésében az amerikai Brookings Intézet.  
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormányzati statisztika szerint február elejéig 980 ezer ember regisztráltatta magát belső menekültként. A harcok elől menekülők egy része szervezett evakuálási akciókban, másik részük spontán módon hagyja maga mögött addigi életét.

Nyugdíjért regisztrálnak

Az ukrán adatok szerint a menekültek 61 százaléka nyugdíjas, 12 százaléka gyerek és 4 százaléka fogyatékkal élő. A Brookings ezt az arányt hamisnak tartja, mivel Ukrajna népességének csak 16 százaléka tartozik a 65 évesnél idősebb korosztályhoz. Az ENSZ egy menekültügyi szakértője rámutatott: a nyugdíjasok szinte kizárólag azért regisztrálják magukat menekültként, hogy hozzájussanak nyugdíjukhoz.

A Brookings szerint a belső menekülteken kívül 600 ezerre tehető azoknak a száma, akik külföldön, szomszédos országokban - nyilván főleg Oroszországban - kerestek menedéket.
A washingtoni kutatóintézet felhívta a figyelmet arra, hogy Kelet-Ukrajnában a kórházakat, iskolákat és lakóövezeteket is rendszeresen ágyúzzák.

Az ukrán kormány ugyanakkor tett lépéseket a menekültkérdés megoldása irányában: törvényt fogadtak el a belső menekültekről és megkezdték azoknak a koordinációs intézményeknek a felállítását, amelyek összehangolják a munkát a nemzetközi segélyszervezetekkel.

Óriási a nyomás

A Brookings értékelése szerint az ukrajnai menekültkérdést nem lehet túlbecsülni. A helyi hatóságok melegen fogadják a sokszor ingóságok nélkül érkező menekülteket, de a rájuk nehezedő nyomás óriási, hatalmas feladatot jelent a tél közepén az, hogy meleg ruhát és szállást biztosítsanak a menekülőknek.

Egy ukrajnai emberi jogi szervezet képviselője arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt mindössze néhány ezer menekültről lehetett beszélni Ukrajnában, senki nem tudta volna elképzelni, hogy számuk akár félmillió fölé emelkedhet.

Sokak nem tudnak hova menekülni

A Brookings szerint azok még szerencsésnek is mondhatók, akik biztonságosabb körzetekbe tudtak menekülni, sokan ugyanis nem tudják elhagyni otthonukat a folyamatos tüzérségi támadások, utcai harcok miatt

Az Európa Tanács becslése szerint több mint kétmillióan lehetnek így a szakadárok által ellenőrzött térségekben. Az amerikai kutatóintézet szerint a háborús viszály folytatódása, a lakóépületek és az infrastruktúra kiterjedt pusztulása miatt Ukrajnának hosszú távon kell számolnia a menekültkérdéssel.