Egy parkolóhely miatt lőtte le a három muszlim diákot

Vágólapra másolva!
"Párhuzamos előzetes vizsgálatot indított" csütörtökön az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda annak a három muszlim egyetemistának az ügyében, akiket egy férfi az Észak-Karolina állambeli Chapel Hillben lőtt agyon.
Vágólapra másolva!

A szerdán elkövetett bűncselekmény elkövetésével vádolt 46 éves Craig Stephen Hicks a jelek szerint egy parkolóhely miatt régóta tartó, szomszédok közötti vita miatt lőtte fejbe a 23 éves Deah Shaddy Barakatot, a 21 éves Yusor Mohammadet és a 19 éves Razan Mohammad Abu-Salhát, de a rendőrség vizsgálja a "gyűlölet-bűncselekmény" lehetőségét is. Ezt az FBI sem zárta ki.

Faji vagy vallási indok?

A szövetségi rendőrök a saját vizsgálódásuk mellett a Chapel Hill-i bűnüldözők munkáját is támogatják.
Az FBI adatai szerint 2013-ban az Egyesült Államokban mintegy 6900, előítélet motiválta bűncselekményt követtek el. Ezek közül 165 irányult muzulmánok ellen, de egyik sem végződött halállal.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy Hicks faji vagy vallási indíttatásból gyilkolt - erre utalhat a férfi néhány Facebook-bejegyzése -, úgy szigorúbb büntetésre számíthat, ha elítélik a háromszoros, előre kitervelt gyilkosság vádjának ügyében. Hicks felsége és szomszédjai tagadták, hogy az ilyen típusú gyűlölet szerepet játszott volna a gyilkosságokban.

Rendszeresen kendőt viseltek

A csütörtökön eltemetett áldozatok közül Barakat Yusor Mohammad férje volt, Abu-Salha pedig a húga. A két nő rendszeressen fejkendőt viselt.

A hármas gyilkosság komoly indulatokat kavart fel az amerikai muszlim közösségekben, de az ország határain túl is. A Mexikóban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön egy sajtótájékoztatón bírálta Barack Obama elnököt, Joe Biden alelnököt és John Kerry külügyminisztert, amiért nem emelték fel szavukat az ügyben.

Önként jelentkezett

Hickset, aki önként jelentkezett a rendőrségen, március 4-én hallgatja meg először a bíróság, amely megfosztotta őt az óvadék lehetőségétől.