Csád területén is akcióba lépett a Boko Haram

Vágólapra másolva!
Először intézett támadást Csád területén a lakosság ellen a Boko Haram terrorszervezet.
Vágólapra másolva!

"Három kenuval érkeztek, és tíz embert öltek meg, mielőtt a katonaság kiszorította őket a faluból" - mondta a megtámadott falu, Ngouboua egyik lakosa. A védelmi erők forrása hozzátette, hogy a harminc fegyveres hajnalban támadott, és több házat felgyújtott. Az összecsapás veszteségeiről egyelőre nem közöltek pontos adatokat a csádi hatóságok.

Az Észak-Nigéria központú Boko Haram az utóbbi hetekben többször is átlépte a nigériai határt a környező országokba, hogy a Csád-tó körül egy iszlám emirátust hozzon létre. Múlt szombaton Nigéria, Csád, Kamerun, Niger és Benin megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északkeleti részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly mintegy tízezer embert gyilkolt meg a szervezet, amely az utóbbi hetekben egyre több támadást követett el a szomszédos országokban is.