Obama hazahívta az ebolajárvány ellen küzdő katonákat

Vágólapra másolva!
Csaknem maradéktalanul hazarendelte a lecsendesedő nyugat-afrikai ebolajárvány elleni küzdelemben segédkező amerikai katonákat szerdán Barack Obama amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

"Ma a küzdelem következő fázisába lépünk, leépítjük a katonait és kiterjesztjük a polgári küldetésünket" - mondta Obama. Az elnök szerint a járvány "ébresztő" volt a világ számára és a gazdag országoknak be kell ruházniuk a szegényebbek alapvető egészségügyi ellátásának megteremtésébe, amely képessé teszi őket a járványok leküzdésére.

Magunkért csináljuk

"Ez nem jótékonykodás. A külföldi beruházások a saját érdekünkben történnek" - hangoztatta az elnök a Fehér Házban. A mostani volt a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. Az egy évig tartó járványban megbetegedett 22 894 személyből legkevesebb 9177-en életüket vesztették. A kór a legnagyobb veszteséget Libériában, Sierra Leonében és Guineában okozta.

Mint azt az Origó is megírta, Budapest éppen ezekben a napokban döntött róla, hogy önkénteseket vezényel az ebolajárvány elleni küzdelem okán a fertőzött térségbe.