Ferenc pápa eltolja a bíborosok egyensúlyát

Pope Francis chats with children at the end of his weekly general audience at St Peter's square on February 11, 2015 at the Vatican.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Húsz bíborost nevez ki Ferenc pápa február 14-én, amire a Vatikánba érkeznek az egyházat vezető bíborosi kollégium tagjai. Az új bíborosokkal az egyházfő tovább módosítja a papaválasztó testület földrajzi egyensúlyát, Európából a világ legtávolabbi részei felé mozdítva el azt. A bíborosok a kinevezéseket megelőző két napban a Vatikánban tanácskozásra ülnek össze, amelyen a pápa is részt vesz.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa szombat délelőtt a Szent Péter-bazilikában adja át az új bíborosoknak a kinevezésüket jelképező bíborosi gyűrűt és süveget, valamint kijelöli számukra a Rómában levő címtemplomukat. Az egyházfő decemberben jelentette be, hogy az új bíborosok kinevezésére úgynevezett rendes és nyilvános konzisztóriumot hív össze Rómában, amelyre szokás szerint a világ minden részéből a Vatikánba érkeznek az egyházat vezető bíborosi testület tagjai. Vasárnap Ferenc pápa az új bíborosokkal misét mutat be a Szent Péter-bazilikában.

15-en részt vehetnének egy konklávén

Az új bíborosok névsorát Ferenc pápa január elején közölte. A húsz új bíboros között 15 a nyolcvan évesnél fiatalabb, vagyis jogosult arra, hogy részt vegyen egy esetleges pápaválasztó konklávén, illetve öt a nyolcvan év feletti, aki nyugalmazott bíborosi címet kap. A 15 új pápaválasztó bíboros között öt európai van, ketten Afrikából, hárman Ázsiából, hárman Közép- és Dél-Amerikából érkeznek, két bíboros pedig Óceániát képviseli. Közülük egyedül Dominique Mamberti francia érsek, volt vatikáni külügyminiszter, jelenleg az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságának prefektusa dolgozik a vatikáni kúrián. A többi új pápaválasztó bíboros a Vatikántól távoli egyházakban szolgál, a világ peremvidékein.

14 országból

Tizennégy különböző országból érkeznek, amelyek közül hatban az utóbbi időben hiányzott, vagy egyáltalán nem volt még bíboros, mint például a Zöld-foki-szigetek, a csendes-óceáni Tonga-sziget vagy az ázsiai Mianmar - hangsúlyozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A legfiatalabb új bíboros Tonga érseke, az 54 éves Patita Pain Mafi.

Tavaly 19 bíborost kreált

A 2013 tavaszán megválasztott Ferenc pápa másodszorra kreál bíborosokat. Tavaly februárban 19 új bíborost nevezett ki, és közöttük 16 volt a nyolcvan évesnél fiatalabb, vagyis pápaválasztó. Ferenc pápa már egy évvel ezelőtt is úgy alakította az esetleges utódját megválasztó bíborosok összetételét, hogy az általa kreált 16 pápaválasztó közé csupán négy olyan bíborost választott, aki a kúrián dolgozott. Számuk egy év elteltével tovább csökkent.

Ferenc pápa Forrás: AFP/Gabriel Bouys

125 pápaválasztó bíboros lesz

A Vatikánnal foglalkozó VaticanInsider hírportál számításai szerint a szombaton kinevezendő új kardinálisokkal a bíborosi kollégium létszáma 228-ra emelkedik. A nyolcvan év feletti, tehát nem pápaválasztó bíborosok száma 103, a pápaválasztóké 125 lesz. Utóbbiak között 34 bíborost még II. János Pál nevezett ki, 60 bíborost XVI. Benedek, 31-et Ferenc pápa. Ami a földrajzi összetételt illeti, február 14-én a pápaválasztó bíborosok között 57 lesz európai, 18 észak- és 18 közép-dél-amerikai, 15 afrikai, 14 ázsiai, 3 pedig Óceánia képviselője. A legtöbb pápaválasztó bíboros olasz (26) és egyesült államokbeli (11) lesz. A L'Avvenire olasz katolikus napilap hozzátette, hogy szombattól a 125 pápaválasztó bíborosból 34, vagyis 27 százalékuk szolgál a kúrián, miközben a Ferenc pápát megválasztó konklávén még 35 százalék volt az arányuk.

Többen betöltik a 80. évüket

A pápaválasztó bíborosok száma azonban a következő hónapokban 120-ra, majd ez alá fog csökkenni, mivel az év folyamán a testület több tagja is betölti a nyolcvanadik évét, ami azt jelenti, hogy nem vehet már részt egy esetleges konklávén.

Két napig tanácskoznak

A mindenkori pápát a Sixtus-kápolnában megválasztó bíborosok létszámát VI. Pál 1975-ben a pápaválasztás szabályait lefektető Romano Pontifici Eligendo apostoli konstitúcióval 120 főben szabta meg. Ezt a létszámot II. János Pál is megerősítette az 1996-os Universi Dominici Gregis című dokumentummal. Vatikáni források szerint Ferenc pápa - az első latin-amerikai egyházfő - a pápaválasztó testület létszámának 140 főre való emelését fontolgatja, ami tovább módosíthatná a következő egyházfőt megválasztó konklávé földrajzi egyensúlyát. A kérdés már február 12-13-án napirenden szerepelhet, mivel az új bíborosok kinevezése előtti két napban Ferenc pápa a bíborosi kollégium tagjaival tanácskozik, többek között a Vatikán reformjáról is.