Az ENSZ békefenntartók nem támogatják a kongói csapatokat

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaságban állomásozó békefenntartói felfüggesztették a ruandai felkelők ellen harcoló kongói csapatok támogatását, miután két kongói tábornok ellen az emberijogok megsértésének gyanúja merült fel.
Vágólapra másolva!

Egy név nélkül nyilatkozó ENSZ-tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a kongói vezetés két olyan tábornokot nevezett ki a felkelők ellen harcoló csapatok élére, "akikről hosszú ideje tudjuk, hogy erősen érintettek voltak súlyos visszaélésekben".

A kéksapkások az ENSZ szabályzata szerint nem támogathatnak emberi jogi visszaéléseket elkövető fegyveres erőket. Egy másik magas rangú ENSZ-tisztviselő azt mondta, hogy a békefenntartók támogatása alapvető fontosságú a kongói hadsereg számára a ruandai hutu lázadócsoport, az FDLR elleni küzdelemben. Egyebek mellett több ezer tonna élelmet és sok ezer liter üzemanyagot adtak a hadseregnek a kéksapkások, az ENSZ helikopterei és drónjai pedig műveleti segítséget nyújtottak a felkelők elleni küzdelemben.

Az erdős-dombos Kelet-Kongóban található hátországukból becslések szerint 1400 ruandai hutu felkelő folytat gerillaháborút. A kongói ENSZ-misszió a világszervezet legjelentősebb békefenntartó küldetése. A misszióban 20 ezer fő teljesít szolgálatot, fenntartása évente 1,5 milliárd dollárba kerül.