Aknával lőtték a donyecki buszpályaudvart

Donyeck, 2015. február 11.
Egy idős pár kiégett járművek roncsait nézik, miután tüzérségi lövedékek csapódtak be a kelet-ukrajnai Donyeck egyik buszmegállójában 2015. február 11-én. Az aknatámadásban négy ember életét vesztette, öten megsebesültek. (MTI/A
Donyeck, 2015. február 11. Egy idős pár kiégett járművek roncsait nézik, miután tüzérségi lövedékek csapódtak be a kelet-ukrajnai Donyeck egyik buszmegállójában 2015. február 11-én. Az aknatámadásban négy ember életét vesztette, öten megsebesültek. (MTI/AP/Petr David Josek)
Vágólapra másolva!
Újabb harci cselekményekről, civilek halálát okozó támadásokról érkeztek hírek a kelet-ukrajnai válságövezetből, nem sokkal azelőtt, hogy elkezdődne az ukrán válság rendezése szempontjából sorsdöntőnek tekintett minszki csúcstalálkozó.
Vágólapra másolva!

Aknák csapódtak be szerda reggel a Donyeck központjában lévő autóbusz-pályaudvaron. A támadásnak legalább négy civil halottja és öt sebesültje van - közölte donyecki szakadárok hírügynöksége. Találat ért két autóbuszt is, az ukrán média által közzétette képekből ítélve a járművek teljesen összeroncsolódtak és kiégtek.

Dmitro Timcsuk, a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő szerint pedig szerda reggel, a "terrorellenes hadműveletben" részt vevő több ukrán egység egyszerre indított meglepetésszerű támadást a szakadárok ellen az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében. A katonák 7-10 kilométert nyomultak előre, és több települést felszabadítottak.

Kiégett járművek roncsai Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Sebek az ukrán testen

Az ukrán sajtó szerint az éjszaka folyamán Petro Porosenko ukrán államfő felkereste a frontvonaltól 50 kilométerre lévő Kramatorszk városát, ahol kedden rakéták csapódtak be az ukrán hadsereg főhadiszállása környékén, és - legfrissebb hírek szerint - 16 ember életét oltották ki. Az ukrán elnök szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "Petro Porosenko nem tudott nem elmenni Kramatorszkba, hogy ne lássa saját szemével a minszki csúcstalálkozó előtt a 300 milliméter űrméretű Szmercs (tornádó) rakéta-sorozatvetők által ejtett sebeket az ukrán testen".

Az EBESZ megfigyelőcsoportja megállapította, hogy a rakétákat délkeleti irányból lőtték ki. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint az egyik rakéta harminc méternyire csapódott be az egyik EBESZ megfigyelőtől, de nem robbant fel. Ezek a rakéták szovjet tervezésűek, és a mai napig több hadseregben rendszeresítve vannak.

Petro Porosenko Kramatorszkban, a rakétatámadás helyszínén. Forrás: MTI/EPA/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Palincsak

Nagy a tét

Szerdán Minszkban az úgynevezett normandiai négyek csúcstalálkozóján Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal a kelet-ukrajnai válság politikai rendezéséről. A találkozó tétje óriási, a kérdés az, sikerül-e diplomáciai úton véget vetni az eddig több mint 5300 halálos áldozatot követelő fegyveres összecsapásoknak, és megkezdődhet-e a valódi rendezés Ukrajnában.

Elutazása előtt Porosenko úgy nyilatkozott, azért utazik Minszkbe, hogy