Szodómia miatt kerül börtönbe az ellenzéki vezető

(FILES) This file photo taken on September 30, 2014 shows Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim gesturing during an interview with Agence France-Presse at his office in Kuala Lumpur. Malaysia's highest court on February 10, 2015 upheld a sodomy convic
Anwar Ibrahim mindent tagad
Vágólapra másolva!
A malajziai legfelsőbb bíróság helybenhagyta kedden az ellenzék vezére, Anwar Ibrahim elleni tavalyi bírósági ítéletet, miszerint bűnös szodómiában, és ezért öt évi börtönbüntetést kell letöltenie. A bírósági határozatot elítélte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala, Ausztrália és több jogvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

A volt miniszterelnök-helyettest 2008-ban vádolták meg szodómiával, a bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg a népszerű politikust, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül és akár húszévi szabadságvesztéssel is sújtható az azonos neműek testi kapcsolata, amely a szodómia elleni, vagyis a nem utódnemzésre irányuló szexuális aktusokat felsoroló törvénybe ütközik. A malajziai felsőbíróság 2012-ben felmentette Anwart a szodómia vádja alól, a kormány azonban fellebbezett az ítélet ellen.

Hibás volt a döntés, elítélték

A fellebbviteli bíróság tavaly márciusban hibásnak minősítette a korábbi bírósági döntést, és öt évi börtönbüntetésre ítélte az ellenzéki vezetőt. Ekkor Anwar Ibrahim fellebbezett az ítélet ellen a legfelsőbb bírósághoz, amely most megerősítette azt. Ez ellen már nincs jogorvoslati lehetőség, és az elítéltnek azonnal börtönbe kell vonulnia. Az elítélt - mint mindig - most is hangoztatta, hogy ártatlan.

Jogvédők a kormányt hibáztatják

Elemzők szerint Anwar ellenzéki mozgalma jelenti a legnagyobb fenyegetést az utóbbi években meggyengült, Najib Razak miniszterelnök vezette kormányra. Jogvédők szerint a persorozat egyszerűen arról szólt, hogy eltávolítsák Anwar Ibrahimot a politikából, a cél érdekében a kormány készen állt bármire.

Csalódtak

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának (OHCHR) szóvivője a legfelsőbb bírósági határozatot elítélő keddi nyilatkozatában azt mondta: "A lényeg számunkra az, hogy az ebben a perben szereplő vádnak nem lenne szabad bűncselekménynek minősülnie" Malajziában sem. Csalódást keltőnek nevezte az ítéletet az ausztrál kormány is.

Anwar Ibrahim mindent tagad Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Szabadságjogok sérültek

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet Anwar Ibrahim üldöztetésének nevezte az ügyet, és kijelentette, hogy az ítélet minden malajziai állampolgár szabadságjogait fenyegeti. Hasonló állásfoglalást adott ki az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kormánya visszautasította azokat a sugalmazásokat, melyek szerint beavatkozott volna a perbe. "Malajziának független igazságszolgáltatása van, és az sokszor elítélt már magas rangú kormánytisztviselőket is" - írta közleményében.

'98-ban már ült

Anwar Ibrahimot már 1998-ban is szexbotrányba keverték, akkor hat évi börtönre ítélték. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rá kirótt büntetést.