Obama vázolta a célt, ami nem mindig lesz elérhető

US President Barack Obama speaks during a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in the East Room of the White House in Washington, DC, February 9, 2015. Obama said Monday no decision had been made on whether to send weapons to Ukrain
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok reális célja az lehet, hogy egy szabályokon alapuló rendszer felállítására használja a diplomáciát mindenütt, ahol csak képes erre, de közben legyen tudatában annak, hogy ez nem mindig fog sikerülni - jelentette ki a Vox hírportálon hétfőn megjelent terjedelmes interjújában Barack Obama amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Az általános hírekkel foglalkozó portált tavaly hozta létre a feltörekvő amerikai online médiacégek közé tartozó Vox Media csoport. A híroldalnak ez az első interjúja az amerikai elnökkel. A terjedelmes beszélgetés felöleli a bel- és a külpolitika, a bel- és külgazdaság számos területét, és a Vox az interjút tematikus fejezetekben közli. Az interjú megszületése egy újabb jele annak, hogy az Obama-kormány minél szorosabb kapcsolatot akar kiépíteni az úgynevezett Y nemzedék - a 20. század végén születettek - által alapított médiákkal.

Van cél, de látják a realitást

"Minden jó külpolitika célja az, hogy legyen elképzelése, törekvései és eszményei, de közben elfogadja a világot olyannak, amilyen, és kigondolja, hogy mely pontokon és hogyan teheti jobbá ezt a világot. De ez valóban csak a korábbi állapotnál jobbat jelenthet, tökéleteset nem. Összességében a világ a kevesebb erőszak, a kevesebb viszály, a több tolerancia és a kisebb szegénység felé tart" - állapította meg az elnök.

Barack Obama Forrás: AFP/Saul Loeb

Ezekre ébredek minden reggel

"Már beszéltem erről, és szerintem néhányan Washingtonban azt mondták erre magukban: az elnök nem vesz tudomást arról, hogy mekkora káosz, mennyi szörnyűség van a világban. Természetesen, tudomást veszek ezekről, mindennap foglalkozom velük. Ezekre ébredek minden reggel. Kapok egy vastag iratköteget, amely tele van emberek halálával, rombolással, viszályokkal, káosszal. Ezzel a jelentéssel ülök le a reggeli teámhoz" - mondta.

Biztonságosabbá tenni a Földet

Kijelentette: Amerika általános célja továbbra is vezető hatalomnak maradni a világban, és e helyzetből biztonságosabbá tenni a Földet, újabb nemzetközi szabályokat alkotni, még jobban érvényesíteni az emberi jogokat, a szólás szabadságát, a vallási türelmet. "Ezek a törekvések idővel összeadódnak, és biztos vagyok abban, hogy van értelme megmaradnunk idealistának, józannak a világ állapotának felmérésében, szembe tudunk nézni a veszélyekkel anélkül, hogy felnagyítanánk azokat. Teljesen bizonyos vagyok abban, hogy Amerika a század hátralévő részében is nélkülözhetetlen ország lesz, éppen úgy, mint az elmúlt évszázadban".