Benyugtatózták az élve elégetett pilótát

Activists carry posters
Activists carry posters with a portrait of the Jordanian pilot Maaz al-Kassasbeh, who was captured by Islamic State (IS) group militants on December 24 after his F-16 jet crashed while on a mission against the jihadists over northern Syria, during a rally calling for the release of Al-Kassasbeh in the Jordanian capital Amman on February 3, 2015. Jordan vowed to do all it could to save the pilot held by IS after the jihadists killed a Japanese journalist they had been holding. IS has been demanding the release of an Iraqi jihadist on death row in Jordan in exchange for Kassasbeh's life, and Amman said it would hand her over if given proof that he is still alive. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Vágólapra másolva!
Semmit nem érzett a kivégzéséből az élve elégetett jordániai pilóta – állítják szaúd-arábiai szakértők. A 26 éves Maáz al-Kaszaszbét ketrecbe zárva gyújtotta fel az Iszlám Állam, hogy eltérítse Jordániát az Egyesült Államok vezette koalícióban való részvételtől. 
Vágólapra másolva!

A szaúdi Burnews.com honlapon megjelent írás szerint az Iszlám Állam fegyveresei elismerték, hogy erősen benyugtatózták áldozatukat, hogy ne sikoltozzon, így a pilótának fogalma sem volt arról, hogy mi történik vele.

Jordániában rengetegen tüntettek a pilóta kivégzése után Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

Nem érzett fájdalmat

A cikk meg nem nevezett „megfigyelőket” is megszólaltat, ők a brutális videó tanulmányozása után mind azt állították, hogy Maáz al-Kaszaszbe érzékelésért felelős szervei szinte azonnal elégtek, ezért sem érzett fájdalmat. A tragikus sorsú pilóta nyugodtsága sem bátorságának és hősiességének, hanem az erős nyugtatóknak köszönhető – állították.

„Kaszaszbe eszméletlennek tűnik a videón, mint akinek fogalma sincs róla, mi is történik vele. Nem azért tűrte csöndben a kivégzést, mert nem félt” – írta a lap.

Brutális megtorlás

Pilótája kivégzését követően Jordánia azonnal kivégezte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két bebörtönzött tagját, köztük Szajjida ar-Risávit, akinek a szabadon bocsátását követelték a dzsihádisták a decemberben foglyul ejtett pilótáért cserében.

Megtorlásként pedig Jordánia légicsapásokat indított az Iszlám Állam ellen, kiképzőközpontokat, fegyver-és lőszerraktárakat bombázott.