Felfegyverezné Ukrajnát Washington

536869225
US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel shake hands following a joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, February 9, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
A német kancellárral folytatott tárgyalásait követően az amerikai elnök azt mondta, hogy Putyin minden korábbi, a minszki egyezményben foglalt vállalását megszegte. 
Vágólapra másolva!

„Megkértem a szakértőimet, vizsgálják meg, hogy milyen lehetőségeink vannak még a diplomáciai erőfeszítéseken kívül. Az önvédelmi fegyverek Ukrajnába juttatása is a lehetőségek egyike. Döntést még nem hoztam ebben a kérdésben” – tette hozzá az amerikai elnök.

Barack Obama szerint a védelmi fegyverek esetleges szállításának célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása lenne.

Az amerikai elnök egyúttal aggályát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajna rendelkezésére bocsátandó eszközök valóban a jó kezekbe kerülnek-e, és hogy ezek leszállítása milyen reagálást váltana ki nemcsak a szakadárokban, hanem Oroszországban.

Obama és Merkel nem sok mindenben értett egyet Forrás: AFP/Saul Loeb

Angela Merkel azonban továbbra is ellenzi Ukrajna felfegyverzését, mert a konfliktus eszkalálódásától tart.

A német kancellár elismerte ugyanakkor, hogy egyre kisebb az esély a tárgyalásos rendezésre, de „folytatni fogják a konfliktus diplomáciai rendezéséhez vezető megbeszéléseket."

Amiben egyetértés van

"Tökéletes egyetértés van köztünk abban, hogy a 21. században nem állhatunk tétlenül és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy Európa határait ágyúcsővel rajzolják át" - jelentette ki a német vendégével közösen tartott sajtótájékoztatón Barack Obama.

"Mint olyan valaki, aki Európából érkezett, csak azt tudom mondani, hogy ha lemondunk a területi sérthetetlenség elvéről, akkor nem leszünk képesek fenntartani az európai békerendet" - hangoztatta Angela Merkel.