Tízszer annyi halott lehet Ukrajnában, mint amennyiről beszélnek

ukrán válság donetsk
Men carry the body of a man killed in Hospital Number 27 in the Tekstylnyk district of Donetsk, eastern Ukraine, after it was hit by a shelling on February 4, 2015. At least 12 people were killed in fighting between soldiers and pro-Russian separatists in east Ukraine, including four civilians who died when Hospital Number 27 was hit in rebel stronghold Donetsk. AFP PHOTO AFP PHOTO/ ANDREY BORODULIN
Vágólapra másolva!
Rémisztő adattal állt elő a Frankfurter Allgemeine Zeitung: a lap német hírszerzési adatokra hivatkozva azt írta, hogy már 50 ezer áldozata lehet az ukrán háborúnak. Az Origónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint ez képtelenség. Közben eldőlt: jövő szerdán újabb, ezúttal négyoldalú csúcstalálkozót tartanak Minszkben.
Vágólapra másolva!

A hivatalos becsléseknél közel tízszer több, közel 50 ezer áldozata lehet a lassan egy éve húzódó kelet-ukrajnai háborúnak – idéz német hírszerzési forrásokat a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német napilap megjegyzi, hogy a kijevi források által publikált szám „nyilvánvalóan alacsony”, ráadásul az ukrán kommunikáció nem egységes ez ügyben.

Brutális különséget vizionál a német hírszerzés az áldozatok számában Forrás: AFP/Andrey Borodulin

Petro Porosenko államfő ugyanis a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton kijelentette: eddig 1200 katonai és 5400 civil áldozata van a fegyveres konfliktusnak, ezzel szemben az ENSZ – az ukrán védelmi minisztérium adataira hivatkozva – legutóbb 5358 halottat emlegetett, igaz, azt is megjegyezték, hogy ezek „visszafogott becslések”, mert a tényleges szám ennél „számottevően magasabb”.

Ilyen nincs

„A FAZ információja nonszensz” – válaszolta ezzel kapcsolatban az Origo kérdésére Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint „lehet arról vitatkozni, hogy öt- vagy hatezer halott van, de egy ekkora eltérés képtelenség ott, ahol napi adatok állnak rendelkezésre, márpedig Ukrajnában ez a helyzet”. A szakember azt is megjegyezte, hogy nyugati kormányadatok szerint a háborúnak napi áltagban mintegy egy tucat áldozata van, ráadásul a német titkosszolgálatokra egyáltalán nem jellemző szivárogtatás, ha pedig mégis, az általában a Spiegelben vagy a Sternben olvasható.

Angela Merkel még bizakodó Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Nógrádi György emlékeztetett, Ukrajna kapcsán az utóbbi időben látványos a szembenállás az EU és az Egyesült Államok között, ami a már említett müncheni konferencián is szembetűnő volt. Angela Merkel német kancellár és védelmi minisztere, Ursula von der Leyen ugyanis a konfliktus politikai megoldásáról beszélt, Joe Biden amerikai alelnök viszont úgy fogalmazott: „nem gondoljuk, hogy van katonai megoldás az ukrán válságra, de azt sem hisszük, hogy Oroszországnak joga van ahhoz, amit művel”.

Újabb minszki csúcs

Közben az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság védelmi minisztere, Eduard Baszurin közölte, hogy szombat éjjel nyolc civil halt meg az ukrán hadsereg bombázásaiban, tizenheten pedig megsérültek.

Ezzel párhuzamosan vasárnap délelőtt Berlinben közölték, hogy jövő szerdán Minszkben négyoldalú – orosz, ukrán, német és francia – találkozót tartanak, hogy elősegítsék a konfliktus békés rendezését. A négy ország vezetője erről telefonos egyeztetés után határozott.

A kelet-ukrajnai háborús fejleményeket itt böngészheti részletesen.