Merkel: Bizonytalan az ukrajnai béketárgyalások sikere

Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan az ukrajnai vérontás megállítását célzó tárgyalások sikere – mondta a német kancellár szombaton Münchenben, néhány órával azután, hogy a francia államfővel együtt Moszkvában megbeszélést folytatott az orosz elnökkel.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel az 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a siker ugyan bizonytalan, de Francois Hollande francia államfővel együtt az a meggyőződésük, hogy „érdemes próbálkozni” az ukrán válság tárgyalásos rendezésével.

„Ez a legkevesebb, amivel az Ukrajnában élőknek tartozunk” – idézte az MTI a német kancellárt, aki szerint „életet kell lehelni” a fegyvernyugvást előíró tavalyi minszki megállapodásba, mert a válságnak nincs katonai megoldása.

Putyin kiszámíthatatlan

A kancellár úgy vélekedett, az ukrán hadsereget nem lehet annyira felfegyverezni, hogy Vlagyimir Putyin arra a belátásra jusson: katonai vereséget szenvedhet Ukrajnában. „Nincs garancia arra, hogy Putyin azt teszi, amit várunk tőle”, de a Nyugat „katonai részvétele” sem térítené jobb belátásra az orosz elnököt.

Csak egy orosz nyilatkozat

A Le Figaro című francia lap kiemelte, hogy Angela Merkel, Francois Hollande és Vlagyimir Putyin ötórás tárgyalása után csupán a Kreml szóvivője adott ki egy lakonikus közleményt. Ebben „konstruktívnak és lényegre törőnek” minősítette a megbeszélést.

A közös közleményt várhatóan a négy érintett fél – a hármak mellett Ukrajna – fogadja majd el.

A lap ebből azt a következtetést vonta le, hogy a három politikai vezető és Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap telefonon egyeztet még.

Angela Merkel és Francois Hollande (jobbra) először Petro Porosenkóval egyeztetett Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Neve is van: háború

Az utolsó esélyek egyikének nevezte a francia államfő a német kancellárral közös törekvéseit a kelet-ukrajnai válság rendezésére és a háború elkerülésére.

Francois Hollande Moszkvából hazatérve azt mondta, ha nem születik megállapodás a tartós fegyverszünetről, pontosan lehet tudni, mi következik. „Neve is van, mégpedig háború” – fogalmazott.

Porosenko derűlátó

Üdvözölték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok a német kancellárnak és a francia elnöknek a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseit, amelyek lehetséges eredményeivel kapcsolatban az ukrán elnök is derűlátóan nyilatkozott a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Porosenko igennel válaszolt a Reuters hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy sikeres lehet-e a német-francia javaslat. Az ukrán államfő azt mondta, reméli, hogy a kezdeményezés nagyobb biztonságot teremthet Európában.