Az EU egy orosz miniszterhelyettes ellen is szankciókat hoz

Anatoly Antonov, Anatolij Antonov
1063998 Russia, Moscow. 03/13/2012 Russian Deputy Defense Minister Anatoly Antonov talks to journalists at a meeting of the Business Club on Tverskaya. Vladimir Pesnya/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió külügyminiszterei jövő hétfőn az ukrajnai válság ügyében újabb szankciókat hagynak jóvá, s az érintettek között a legmagasabb rangú Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes - közölték pénteken diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

A 28 EU-tagállam kormányainak küldöttei csütörtökön Brüsszelben megállapodtak abban, hogy válaszul az oroszbarát lázadók erőszakos cselekményeire, 19 ukrajnai és orosz magánszemélyt, illetve kilenc jogi személyt vízumtilalommal és vagyonuk befagyasztásával sújtanak.

Diplomáciai források pénteki tájékoztatása szerint a névsorban Szergej Sojgu védelmi miniszter egyik helyettese, Anatolij Antonov a legmagasabb rangú személy. Ugyanakkor egyes uniós országok ennél is tovább akartak menni, s szerették volna elérni, hogy Sojgut is sújtsák szankciókkal.

Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter-helyettes Forrás: RIA Novosti/Vladimir Pesnya

Kompromisszumként született az a megoldás, hogy Antonov legyen a szankciók legmagasabb rangú célpontja. Az 59 éves, korábban sokáig diplomataként szolgáló Antonov felelős a nemzetközi katonai együttműködésért. Számos alkalommal tett szókimondó kijelentéseket az elmúlt hónapokban, amire nyilván Nyugaton is felfigyeltek. Tavaly decemberben egyebek között azzal vádolta meg a NATO-t, hogy Ukrajnát az Oroszországgal folyó konfrontáció frontvonalába helyezte.