Válogatás nélkül lövik a szakadár Donyecket

ukrán válság donetsk uglegroszk
Uglegorszk, 2015. február 4. Egy páncélozott harci jármű roncsa a kelet-ukrajnai Uglegorszkban, nem messze a Debalcevénél lévő frontvonaltól 2015. február 4-én. (MTI/EPA/Vlagyimir Vlagyimirov)
Vágólapra másolva!
Legalább három ember halt meg az éjszaka a szakadárok kezében lévő Donyeck elleni tüzérségi támadásban. Az EBESZ és az EU vezetői után az ENSZ főtitkára is azonnal tűzszünetre szólított fel. Az Egyesült Államok még fontolgatja, hogy fegyvert szállítson-e Ukrajnának, a NATO védelmi miniszterei pedig gyorsreagálású erőről tárgyalnak Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az éjjel újabb tüzérségi támadás érte Donyecket, ahol előző nap egy kórházat, hat iskolát és öt óvodát ért találat az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint. Szerdán öt, csütörtökre virradó éjjel legalább három ember vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek.

Donyeck egész területét folyamatosan lőtték az elmúlt 24 órában. A városi tanács közleménye szerint 6600 háztartás maradt gázellátás nélkül.

Egy kórházat, hat iskolát és öt óvodát ért szerdán támadás Forrás: AFP/Dominique Faget

Háromhetes vérfürdő

A harcok januárban újultak ki ismét, és az ENSZ adatai szerint az elmúlt három hétben több mint 220 polgári személy vesztette életét.

A világszervezet főtitkára elsősorban a szakadárok ostromolta Devalcevóban (Gyebalceve) rekedtek miatt aggódik, és azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, hogy ki lehessen menekíteni a háborús övezetből.

A 45 ezer fős település és környéke mélyen beékelődik a szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, rajta vezet át a két megyeszékhelyet, Donyecket és Luhanszkot összekötő két országút egyike, emellett fontos vasúti csomópont is, ezért stratégiai jelentőségű.

Donyecki hétköznapok: egy járókelő takar le egy elhunyt civilt Forrás: AFP/Dominique Faget

Menekít mindkét oldal

A szakadárok hadművelete a környékbeli városok visszafoglalására egy hete kezdődött, az MTI jelentése szerint a donyeckiek dél felől, a luhanszkiak északról támadják az ukrán haderőt, megpróbálják körülzárni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát és gárdistát.

Az ukrán hadsereg és a szeparatisták is próbálják kimenekíteni a térségből a civileket, de a lakosság számarányához képest kevésnek tűnik az evakuáltak száma.

John Kerry Kijevben

Ukrajnába utazott John Kerry amerikai külügyminiszter, akit Kijevben arra próbálnak rábeszélni, hogy az Egyesült Államok szállítson nekik fegyvereket. Barack Obama nem támogatja az ötletet, de az AP az elnökhöz közelálló forrásokból úgy értesült, hogy a véleménye az események fényében változhat.

Joe Biden amerikai alelnök azonban a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva majdhogynem kizárta a fegyverszállítás lehetőségét. „Semmiképpen sem áll érdekünkben egy katonai eszkaláció, és azon vagyunk, hogy az ellenkezője következzen be” – fogalmazott.

Kelet-ukrajnai valóság: szétlőtt tank a romok között Forrás: MTI/EPA/Vlagyimir Vlagyimirov

A minszki megállapodás betartására, a nemzetközi határok és Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot John Kerry, aki az ukrán válság diplomáciai megoldása mellett foglalt állást.

Az amerikai külügyminiszter, miután az ukrán államfővel, Petro Porosenekóval tárgyalt azt mondta, hogy az Egyesült Államok az ukrán válság diplomáciai megoldására törekszik, és nem akar konfliktust Oroszoszággal. Az Egyesült Államok eltökélt támogatást nyújt az ukrán népnek - tette hozzá Kerry.

Egyre feszültebb a helyzet

Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok ellen Kelet-Ukrajnában intézett támadásokat az ukrán elnök. Petro Porosenko az oroszbarát szeparatistákat tette felelőssé a szóban forgó támadások végrehajtásáért. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt Kelet-Ukrajnában, és Oroszországot vádolta az erőszakos cselekmények támogatásával.

Növelhetik a látszámot

Washington továbbra is a halált nem okozó eszközök, köztük golyóálló mellények, éjjellátó készülékek és kommunikációs berendezések szállítására korlátozza az amerikai segítségnyújtást.

Brüsszelben a NATO-tagállamok védelmi miniszterei tanácskoznak a gyorsreagálású haderőről. Az AP úgy tudja, hogy az ukrajnai orosz beavatkozás miatt a csapat létszámát 13 ezerről harminc ezerre emelik majd meg.