Nobel-békedíjra jelölték a Mohamed-karikatúrás dán szerkesztőt

Flemming Rose Jyllands-Posten dánia
Flemming Rose, culture editor of Jyllands-Posten, is seen in his office in Copenhagen, 03 February 2006. Flemming, The culture editor of the Danish newspaper at the origin of a worldwide row over Prophet Mohammed cartoons has been sent on holiday for an indefinite period, his boss was quoted 09 February 2006 as saying.
Vágólapra másolva!
A szólásszabadság melletti önzetlen kiállása miatt.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki elsősorban az iszlám világban a Jyllands Posten dán lap, amikor Mohamed prófétáról készült karikatúrákat jelentettet meg. Jóformán az összes muszlim tüntetett ellene, a lap munkatársait pedig iszlamista szélsőségesek próbálták levadászni. Most, nem sokkal a Charlie Hebdo-mészárlást követően Nobel-Békedíjra jelölték a szerkesztőt, aki annak idején lehozta a kérdéses rajzokat.

A szerkesztőt, Flemming Rose-t, aki még ma is rendőri védelem alatt él, egy dán parlamenti képviselő, Michael Tetzschner jelölte a díjra. Ha a díjat egy, a szólásszabadság mellett következetesen, akár a saját kárán is kiálló ember kapja, az világos üzenet lenne, hogy nem járhatnak sikerrel azok, akik gyáva, civilek elleni támadások révén akarják korlátozni ezt a szabadságot, aláásva ily módon a népek közötti békét” – írta a Nobel-bizottságnak küldött levelében a képviselő.

Flemming Rose 2006-ban Forrás: AFP/Erik Refner

A Nobel-díj jelöltjeinek neveit bizalmasan kezeli a bizottság, de a jelölőknek - képviselőknek, kutatóknak, korábbi díjazottaknak - lehetőségük van nyilvánosságra hozniuk jelöltjeiket. Az idei jelöltek között van még Raef Badawi szaúdi blogger, akik ezer korbácsütésre ítéltek vallási vezetők megsértése miatt, illetve az amerikai államtitkokat kiszivárogtató Edward Snowden.