Jordánia megtorolta a pilótája halálát

iszlám álam jordán pilóta
A still image released by the Islamic State group's branch in Raqa on jihadist websites on December 24, 2014 purportedly shows a Jordanian pilot (C) captured by IS group's fighters after they shot down a warplane from the US-led coalition with an anti-aircraft missile near Raqa city. AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Brutális megtorlást, köztük további dzsihádisták kivégzését ígérte Jordánia az után, hogy nyilvánosságra került a videofelvétel az Iszlám Állam fogságában lévő pilóta meggyilkolásáról.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Maáz al-Kaszaszbét ketrecbe zárva, élve elégette az Iszlám Állam, hogy eltérítse Jordániát az Egyesült Államok vezette koalícióban való részvételtől.

Ezzel éppen ellenkező hatást értek el: Jordánia szerda hajnalban kivégezte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két, bebörtönzött tagját, köztük Szajjida ar-Risávit, akinek a szabadon bocsátását követelték a dzsihádisták a decemberben foglyul ejtett pilótáért cserében.

A meggyilkolt pilóta és a kivégzett terrorista Forrás: AFP/Ho

Az igazi csak ezután jön

„A bosszú olyan hatalmas méretű lesz, mint amekkora a Jordániát ért csapás” – idézte az al-Bavaba hírportál Mamduh al-Ameri ezredest, a hadsereg szóvivőjét.

Az angol nyelvű hírportál emlékeztetett arra is, hogy Kaszaszbe a monarchiát támogató legnagyobb törzs tagja, a sorsa hetek óta tartotta aggodalomban az egész országot.

Halálában is példát mutatott

Az al-Bavaba beszámolója szerint Kaszaszbe bátran viselte a megpróbáltatásokat és a kínhalált. Felemelt fejjel, egyenes háttal nézett szembe a gyilkosaival. Az Iszlám Állam ennyire kegyetlen és gonosz módon még egyetlen külföldi túszt sem végzett ki, szíriai katonákat azonban már égettek el elevenen.

„Kaszaszbe katona volt, aki jobb bánásmódot érdemelt emberi lényként és hadifogolyként is” – hangsúlyozta a hírportál, kiemelve, hogy az „Iszlám Államnak” semmi köze az iszlámhoz.

Egy emberi lény elégetése ugyanis élve vagy halva ellentmond az iszlám tanításainak és Mohamed szavainak.

Kaszaszbe kiégett gépjének roncsai Rakka közelében Forrás: AFP/Str

Bosszút követelnek

Kaszaszbe szülővárosában, Karakban bosszút követelnek az emberek, akik az utcára vonultak, megrohamozták és felgyújtották a helyi kormányzói hivatalt. A brit Independent jelentése szerint a pilóta családtagjai próbálták lecsillapítani a tömeget.

Jordániában ugyanis sokan élesen bírálták az uralkodót amiatt, hogy belerángatta az országot az amerikaiak vezette háborúba, amelyről tudni lehetett, hogy válaszcsapásra készteti a dzsihádistákat.

Kaszaszbe halálának hírére II. Abdallah király megszakította amerikai útját, és hazatért. Barack Obama amerikai elnök is átalakította a programját, hogy elutazása előtt találkozhasson az uralkodóval.

Január 3-án gyilkolták meg

A Fehér Ház bejelentette, hogy a hírszerzési ügynökségek próbálják kideríteni, mikor gyilkolták meg a pilótát, és Obama elnök arra is utasítást adott, hogy tegyenek meg mindent az Iszlám Állam fogságában lévő túszok hollétének megállapítására.

Jordániai hírszerzési források úgy tudják, hogy Kaszaszbét január 3-án gyilkolták meg, és a kormányzat már hetek óta tudta, hogy nem él. Ezért is követeltek bizonyítékokat az Iszlám Államtól, amelynek felajánlották, hogy kicserélik a pilótát Szajjida ar-Risávira, arra az iraki terrorista nőre, akit az Ammánban 2005-ben elkövetett, 60 halálos áldozatot követelő merényletekben való részvétele miatt ítéltek el.

A szerda hajnalban kivégzett másik al-Kaida-terroristát, Ziad Karbulit 2008-ban ítélték halálra az ammáni hatóságok, amiért támadásokat szervezett jordániai állampolgárok ellen Irakban. Ő állítólag az iraki al-Kaida néhai vezetőjének, Abu Muszab al-Zarkavinak a közvetlen munkatársa volt.

Kaszaszbe (fehér ingben) az elfogása után Forrás: AFP/-

Ő volt az első

Kaszaszbét tavaly december 24-én fogták el Szíriában, miután F-16-os vadászgépe lezuhant a szíriai Rakka közelében. Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként hajtott végre csapásokat az Iszlám Állam hadállásai ellen, és ő volt az első szövetséges katona, aki fogságba esett.