Az Egyesült Államok megsemmisít 2,5 ezer tonna mustárgázt

szíria, vegyi fegyver,
Vágólapra másolva!
Márciusban kezdik a legnagyobb megmaradt amerikai vegyifegyver-készlet megsemmisítését: a dél-coloradói Pueblóban 2600 tonna mustárgázt semlegesítenek. A 780000 töltet eltakarítása 4,5 milliárd dollárba kerül.
Vágólapra másolva!

A vegyi fegyvereket 1997-ben tiltották be, a készletek megsemmisítésére pedig 2012-ig adtak határidőt. Négy olyan ország nem tartotta be a határidőt, amelyik bevallottan rendelkezik vegyi fegyverekkel: az Egyesült Államok, Oroszország, Líbia és Irak – emlékeztetett a USA Today.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb raktár Pueblóban található.

A tilalom ellenére több ország még mindig használ vegyi fegyvereket: Szíriában tavaly áprilisban 13 ember halt meg klór-, egy évvel korábban pedig 1400 ideggáz-támadásban.

Vvegyi fegyver nyomai után kutatnak az ENSZ munkatársai Szíriában Forrás: AFP

Brutális mustárgáz

Pueblóban 780 ezer töltet tartalmaz mustárgázt, ami a neve ellenére nem gáz, hanem sűrű, folyékony anyag; felhólyagosodik tőle a bőr, kisebesedik a szem, begyulladnak a légutak. Maradandó károsodást és halált is okozhat.

Színtelen és ma már szagtalan is, a nevét onnan kapta, hogy az első időkben olyan adalékokat tartalmazott, amelyeknek mustárszaga volt.

Lassú folyamat

Szakértők szerint a megsemmisítés folyamata azért lassú, mert sokba kerül a biztonság garantálása, tekintetbe kell venni a közegészségügyi szabályokat, és meg kell akadályozni a környezetszennyezést. Irakban a szinte folyamatos erőszak és fegyveres harc akadályozta a megsemmisítést.

Líbiában a feltételezések szerint 2016-ra végeznek, Oroszországban 2020-ra. Arról a szerződés betartását felügyelő Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértőinek fogalma sincs, mikorra semmisíthetik meg az összes, Irak területén lévő anyagot.

Kétféle módszerrel dolgoznak

Az Egyesült Államok vegyi fegyvereinek 90 százalékát már megsemmisítették, így hat állam, valamint a Csendes-óceánban fekvő Johnson-atoll területe tiszta.

Pueblóban a hadsereg két módszert alkalmaz majd: márciusban a mintegy 1400 szivárgó vagy sérült töltetet 23 centi vastag falú helyiségben felrobbantják, a bennük lévő anyagot pedig kémiai anyagokkal semlegesítik.

Mustárgázzal töltött fegyvereket semmisítenek meg Irakban. Senki nem tudja, mikorra végeznek Forrás: AFP/Karim Sahib

Segítenek a mikrobák

A többit decembertől vagy januártól egy 5,4 milliárd dollárba kerülő, nagyrészt automatizált telepen semmisítik meg: itt mikrobák fogják „felfalni” a mustárgázt. A telepen óránkét hatvan töltetet fognak „feldolgozni”, így 2019-re végeznek az egész készlettel.

A másik nagy raktár a Kentucky állambeli Richmond közelében található; itt 2016-ban vagy 2017-ben kezdik a munkát, és 2023-ra fejezik be – mondta el a lapnak Kathy DeWeese katonai szóvivő. Az összes maradék vegyi fegyver megsemmisítése összesen 11 milliárd dollárba kerül.