Több százan ostromolják az ukrán elnöki hivatalt

Vágólapra másolva!
Több száz tüntető ostrom alá vette az ukrán elnök hivatalát Kijevben - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A rendőrség azonban cáfolja a híreket. Azt mondták, nem volt semmiféle ostrom. 
Vágólapra másolva!

A tüntetők áttörték az ukrán nemzeti gárda kordonját, és megpróbáltak behatolni a konferenciaterembe. Az épülethez rendőrségi erősítés érkezett, a tüntetőket visszaszorították, de folytatódik a dulakodás a rendfenntartók és a tiltakozók között.

A tüntetők egyebek között hadiállapot bevezetését, a katonai vezetés leváltását és a 25. zászlóalj kivonását követelik a harcok dúlta kelet-ukrajnai Debalceve körzetéből. Követeléseiket be akarják olvasni az állami televízióban. Ukrán források egyelőre nem adtak hírt az eseményről.

A rendőrség cáfol

A kijevi rendőrség közlése szerint nem vette ostrom alá több száz tüntető az ukrán elnök hivatalát Kijevben, ahogy azt a TASZSZ jelentése alapján több orosz forrás hírül adta.

A belügyminisztérium kijevi részlegénél kora este az Interfax Ukrajina hírügynökség érdeklődésére közölték, hogy mintegy 50 demonstráló vett részt a hatóságok által engedélyezett megmozduláson az elnöki hivatal előtt. A tüntetők a hadiállapot bevezetését követelték Petro Porosenko ukrán elnöktől.

Feltartóztatták a tüntetőket

A fővárosi rendőrkapitányságon elmondták, hogy a demonstrálók nem voltak hajlandók bemenni a hivatal fogadóhelyiségébe, ahol követeléseiket írásban leadhatták volna, hanem a zárt területen lévő konferenciaterem felé indultak, azonban a rendőrök feltartóztatták őket.

- jelentette ki a kijevi rendőrség név nélkül nyilatkozó munkatársa, hozzátéve, hogy jelenleg a helyzet nyugodt az elnöki hivatalnál.

Egyre feszültebb a helyzet

Előzőleg a „Luhanszki Népköztársaság” erői lelőtték az ukrán légierő egy gépét, a pilóta katapultált – ezt Ihor Plotnickij, az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaság” vezetője jelentette be. Plotnickij szerint a repülőgép – feltehetően egy Szu-25 típusú csatarepülőgép – Irmino település közelében zuhant le. A pilóta után jelenleg kutatnak a szakadárok.

Korábban Eduard Baszurin, a "Donyecki Népköztársaság" „védelmi minisztériumának” szóvivője megerősítette, hogy lelőtték az ukrán légierő egy másik repülőgépét is. Néhány nappal korábban a szakadárok egy katonai helikoptert lőttek le.

Amerika segítséget nyújtana

Az amerikai kormány Javelin típusú tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek és lőszer Ukrajnába szállítását mérlegeli - írta The Wall Street Journal meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az amerikai lap szerint a Pentagon már régóta javasolja, hogy védelemre használható halált okozó eszközök is kerüljenek az ukrán kormányerőknek nyújtott amerikai támogatásba, ám ezidáig a Fehér Ház nem érdeklődött a lépés iránt, mert az eszkaláció elkerülésére és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való konfrontáció elkerülésére törekedett.

A kelet-ukrajnai harcok kiújulása miatt azonban a Fehér Ház és a katonai vezetés újra mérlegelni kezdte ezt a lehetőséget, amit elsőként Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó vetett fel. A vita középpontjában az a dilemma áll, hogy vajon a „halált okozó védelmi fegyverek” az oroszbarát fegyveresek támogatásának csökkentésére, avagy növelésére ösztönzik-e Putyint.

Szükség lehet a fegyverekre

Petro Porosenko ukrán elnök bizonyos abban, hogy szükség esetén Ukrajna kap akár halált is okozó fegyvereket a partneri országoktól. Ezt az ukrán államfő kedden Harkivban jelentette ki.

- hangsúlyozta az elnök.