Élve elégették a jordániai pilótát a dzsihádisták

Activists carry posters
Activists carry posters with a portrait of the Jordanian pilot Maaz al-Kassasbeh, who was captured by Islamic State (IS) group militants on December 24 after his F-16 jet crashed while on a mission against the jihadists over northern Syria, during a rally calling for the release of Al-Kassasbeh in the Jordanian capital Amman on February 3, 2015. Jordan vowed to do all it could to save the pilot held by IS after the jihadists killed a Japanese journalist they had been holding. IS has been demanding the release of an Iraqi jihadist on death row in Jordan in exchange for Kassasbeh's life, and Amman said it would hand her over if given proof that he is still alive. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet kedden az interneten közzétett egy videofelvételt, amely állítása szerint a fogságában lévő jordániai pilóta élve elégetését ábrázolja.
Vágólapra másolva!

A felvételek valódiságát független források egyelőre nem tudták megerősíteni. A jordániai pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután lezuhant F-16-os vadászgépet.

Maaz al-Kassasbeh Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként támadást hajtott végre az Iszlám Állam hadállásai ellen. Az Iszlám Állam korábban azzal fenyegetőzött, végez a pilótával, ha a jordániai kormány nem enged szabadon egy halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihádistát.

A Reuters Barack Obama elnököt is idézte, aki állítólag úgy reagált a videóra, hogy ha igaz az, ami a felvételeken látható, akkor csak még elszántabban, kettőzött erővel fogják megsemmisíteni az iszlamistákat.