Éles összeütközések a lengyel bányászok és a rendőrség között

Vágólapra másolva!
Gumilövedéket is használt a lengyel rendőrség egy bányásztüntetésen, melyet kedd este a sziléziai Jastzrebi Széntársaság székhelye előtt tartottak; több ember megsérült, mintegy tíz tiltakozót letartóztattak, s megrongálódott az eseményeket közvetítő lengyel köztelevízió felszerelése is.
Vágólapra másolva!

Az összetűzést az okozta, hogy a mintegy ezer emberből álló tömegből kivált egy csoport, amely megpróbált behatolni az épületbe, és eközben betörte az ajtaját. A tüntetők – akik között egyes megfigyelők a radikális nemzetieket, a fociszurkolókat is azonosították – petárdákkal, kövekkel, nagyobb méretű csavarokkal dobálták meg a rendőrséget. A tüntetők a bérek befagyasztása ellen tiltakoznak.

A bányászszakszervezet elhatárolódott az erőszakos tüntetőktől, ugyanakkor kifogásolta a gumilövedékek alkalmazását. A bányászok és a munkaadó hétfőn elindított tárgyalásait az összecsapás miatt felfüggesztették. Az egyeztetésen a kormány megbízásából Longin Komolowski próbált közvetíteni. Komolowski a rendszerváltás idején a Szolidaritás tagja, a 90-es évek végén - Jerzy Buzek kormányában - munkaügyi miniszter volt.

A 26 ezer embert foglalkoztató JSW SA az Európai Unió egyik legnagyobb kokszgyártó társaságának, a JSW csoportnak része. A bányászok a múlt szerda óta sztrájkolnak. A sztrájk fő követelménye a JSW SA elnökének lemondása, az általa tervezett költségcsökkentési terv visszavonása. A cég ennek keretében befagyasztaná a fizetéseket, az évi prémiumot a JSW jövedelmétől tenné függővé, és megszüntetne egyes munkavállalói kedvezményeket. A sztrájkhoz hétfőn más sziléziai bányatársaságok dolgozói is csatlakoztak, így az összes sziléziai bányában zajlanak tiltakozási akciók, s ezeket utcai tüntetések, útelzárások kísérik. Kedd délelőtt az A1-es autópálya egyik elágazását is elzárták a cseh határ közelében.

A sziléziai bányákban már január közepén tartottak egy tíznapos sztrájkot amiatt, hogy a kormány a legnagyobb lengyel bányacég, a KW 14 bányájából négyet bezárt volna. A bányászszakszervezettel akkor személyesen Ewa Kopacz miniszterelnök tárgyalt, végül – a katolikus egyház közvetítésével – a KW alapos átszervezésében állapodtak meg, de a bányabezárást elnapolták. A januári bányászsztrájkot támogató Szolidaritás szakszervezet azóta is országos sztrájkkészültségben van.