Több tucat kárpátaljai katona kerülhet kelepcébe Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Egyre kétségbe ejtőbb a három oldalról bekerített Donyeck megyei Debalcevót (Gyebalceve) védő kormánykatonák helyzet. Köztük vannak a 128. sz. kárpátaljai hegyi dandár tagjai is.
Vágólapra másolva!

A szakadárok arcvonalai mögé vakbélnyúlványként beékelődő hadszíntérről egymásnak szögesen ellentmondó hírek érkeztek az elmúlt napokban. A Donyecki Népköztársaság híradásai szerint már teljesen sikerült bekeríteniük az egykor 25 ezer lakosú iparvárost, míg a kormányzati források azt állítják, hogy folyamatos az összeköttetés a védőkkel.

Azt azonban ők is elismerik, hogy egyre nehezebb fenntartaniuk az utánpótlási útvonalakat, amelyet a szeparatisták két oldalról tartanak tűz alatt.

Kongatják a vészharangot

Az internetes közösségi oldalakon az ostromlott város védelmére hátrahagyott katonák, köztük a kárpátaljai dandár tagjainak hozzátartozói már napok óta kongatják a vészharangot.

Beszámolóik szerint a védők már nem csupán a nehéztüzérséget képtelenek használni, de a kézifegyverekhez való töltényből is kimerülőben vannak a készletek.

A debalcevói hadszíntér Forrás: Origo

Ultimátum az elnöknek

A helyzet komolyságát támasztja alá, hogy a Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megye legbefolyásosabb politikusa, Viktor Baloga, aki a Juscsenko-érában betöltötte az elnöki kancelláriavezető tisztségét, ultimátumnak is beillő levélben figyelmeztette Petro Porosenko államfőt: ne engedje meg, hogy a város ugyanolyan halálkatlanná váljék, mint korábban Ilovajszk és Volnovaha.

Ellenkező esetben a kárpátaljai lakosság reakciója kemény és kíméletlen lesz – fogalmazott a honatya.

Ddrónnal készített légi felvétel a harcok során elpusztított donyecki repülőtér irányítótornyának romjairól Forrás: MTI/AP/ArmySOS/-------------------

Tíz kárpátaljai halt meg

Ungvári és munkácsi hírportálok nem hivatalos értesülései szerint a térségében az elmúlt néhány napban legalább 10 kárpátaljai katona vesztette életét, vagyis csaknem annyi, mint az előző esztendőben összesen.

Az ukrán vezérkar vasárnap elismerte, hogy a szakadárok egy új pszichológiai fegyvert is bevetettek az ostrom alatt álló város védőivel szemben: a sortüzek szüneteiben a közeli magaslatokról óriási hangszórókon keresztül bíztatják megadásra a kormánykatonákat.

A szabad elvonulás lehetőségét az ukrán és orosz nyelvek mellett magyarul, lengyelül és románul is megismétlik. Ezzel párhuzamosan többnyelvű, hasonló tartalmú röplapokat is terjesztenek a városban, melyek közül egy magyar példány az Origó birtokába is eljutott.

A röplap is a pszichológiai hadviselés része Forrás: Origo