Görögországban emelik a minimálbért

2015.02.01. 14:11

Az új görög kormány vasárnap tervet jelentett be a minimálbér emelésére, hogy a 2012 óta futó EU/IMF-mentőprogrammal járó szigort tovább enyhítse, miközben szeretné, ha az euróövezeti partnerek hozzájárulnának az ország adósságának csökkentéséhez.

Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter vasárnap tévényilatkozatban jelentette be a minimálbér emelésének szándékát. Összeget nem mondott, de megerősítette, hogy tárgyalásokat kezdenek a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.

A 240 milliárd eurós nemzetközi mentőprogrammal összefüggésben Görögországban korábban havi 586 euróra csökkentették a minimálbért 751 euróról.  A miniszter közölte azt is, hogy helyreállítják a kollektív szerződések rendszerét. A múlt vasárnapi választások után hivatalba lépett új görög kormány egy hét alatt már leállított néhány privatizációt, és bejelentette több ezer, korábban elbocsátott állami alkalmazott visszavételét.

Megállapodás az adósságról

Az adósság körüli diplomáciai offenzívát a görög pénzügyminiszter kezdi vasárnap Párizsban, majd hétfőn Londonba utazik.  A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz pénteken telefonon beszélt az Európai Központi Bank (EKB) elnökével arról, hogy megállapodást szeretne az adósság ügyében. A jövő héten maga is ellátogat Rómába is Párizsba. Ott valamelyes rokonszenvet remél, miután tavaly mind az olasz, mind a francia kormány hangot adott véleményének, hogy az euróövezetben általában is olyan költségvetési politikára lenne szükség, amely nem akadályozza a gazdasági növekedést. 

A németek többsége nem engedne 

A görög kormányfő rövidesen találkozik az Európai Bizottság elnökével is, de még nem tudni, mikor keresi fel a német kancellárt. Angela Merkel egy szombati lapinterjúban azt mondta, Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, de adósságleírást nem tartott lehetségesnek.

A német Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelent reprezentatív felmérés szerint a németek 62 százaléka támogatja Görögország euróövezeti tagságát, de 68 százalékuk ellenzi a görög adósság leírását.