Agyonlőtte a rendőr a tüntető politikust

2015.02.01. 13:29

Rendőri utasításra egy fekete maszkot viselő ember lőtte agyon a múlt hét végén Kairó belvárosában tüntető Saimáa esz-Szabbág 32 éves baloldali politikust - olvasható a Human Rights Watch emberi jogi szervezet közleményében.

A jogvédő szervezet a fiatal nő haláláról szóló jelentést szemtanúk vallomásai, valamint számos fénykép és videofelvétel alapján készítette. "Egyiptomban az elmúlt pár évben tüntetők százait ölték meg rendőrök, de eddig soha nem álltak rendelkezésünkre ilyen típusú bizonyítékok" - mutatott rá a szervezet ENSZ-kapcsolatokért felelős vezetője, Philippe Bolopion.

Szabbág a múlt szombati tragédia idején az ellenzéki Szocialista Népszövetség párt több tucat tagjával vonult a kairói Tahrír tér felé, ahol koszorúkat akartak elhelyezni a 2011-es felkelés áldozatainak emlékére, a forradalom negyedik évfordulója alkalmából. 

32 éves aktivista és anya

Philippe Bolopion egy, a HRW közleményével együtt kiadott videóban olyan felvételeket mutat be, amelyeken látszik, ahogy egy egyenruhás rendőrtiszt rámutat a békés tüntetőkre, majd lövésre utasítja a mellette álló álarcos fegyverest. "A 32 éves aktivista és anya" a harmadik lövést követően eszméletlenül zuhant a földre - mondja Bolopion.

A szervezet a jelentésében utal a haláleset után kiadott törvényszéki orvosi jelentésre, amely szerint Szabbággal egy, körülbelül nyolc méter távolságból, hátulról leadott lövés végzett. A sörétes lövedékek az arcán, nyakán, illetve hátán találták el a fiatal nőt, akivel a tüdején és szívén ejtett halálos sebek végeztek.

Idegen fegyver

"A világ éberen figyel, hogy vajon ez az eset megtöri-e azt az általános érvényű szabályt, amely szavatolja a jogsértéseket elkövetők büntetlenségét, s amely a 2011-es felkelés óta csorbítja az egyiptomi igazságszolgáltatást" - idézi a HRW jelentése a szervezet közel-keleti és észak-afrikai térségért felelős vezetőjét, Sarah Leah Whitsont.

Az egyiptomi főügyész vizsgálatot indított az ügyben, és Mohamed Ibráhim belügyminiszter személyes felelőséget vállalt a tettes megbüntetéséért. A rendőrséget felügyelő belügyi tárca egy magas rangú tisztségviselője ugyanakkor egy január 28-i sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vizsgálatok egyértelmű eredményei szerint az áldozattal olyan lövedék végzett, amelyet a biztonsági erők nem használnak. Az incidensről készített videókat hamisítványoknak minősítette.

A rendőrség csak könnygázt vetett be

Hisám Barakát főügyész ezen kívül közölte, az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendőrség csak könnygázt vetett be, méghozzá azután, hogy a tüntetők a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, majd kövekkel és petárdákkal támadtak a rendőrökre. 

A jogvédők szerint ezzel szemben a szemtanújelentésekből az derül ki, hogy a biztonságiak mindenfajta előzmény és felszólítás nélkül támadtak az emberekre, alig pár perccel a demonstráció kezdete után. A jogvédő szervezet olyan esetekről is beszámolt, amelyek során az illetékes szervek megakadályozták hogy egyes szemtanúk vallomást tegyenek, sőt voltak olyanok is, akiket a kerületi ügyészség gyanúsítottként fogva tartott.