Meg akarták támadni az amerikai kongresszust

Vágólapra másolva!
Letartóztattak szerdán egy ohiói férfit, aki arra készült, hogy támadást intézzen az amerikai törvényhozás ellen Washingtonban.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Nyomozó Iroda egy fedett ügynöke azt követően akadályozta meg a tervet, hogy az illető, Christopher Lee Cornell két M-15-ös félautomata karabélyt és 600 lőszert vásárolt, tanulmányozta a csőbomba-készítés módszereit, valamint előkészületeket tett arra, hogy az amerikai fővárosba utazzon.

Az ügyre vonatkozó bírósági dokumentumokból kiderült: Cornell érdeklődést mutatott az iránt, hogy szövetségre lépjen az Iszlám Állam terrorszervezettel. A férfi azt tervezte, hogy csőbombákat robbant fel a Capitoliumon, majd halomra lövi az általa "ellenségnek" tekintett, menekülő honatyákat és kongresszusi személyzetet.

Az Iszlám Állam nevében

Állítása szerint kapcsolatban állt külföldi személyekkel, de nem kapott tőlük utasításokat. A támadást az Iszlám Állam nevében akarta elkövetni. A férfi Raheel Mahrus Ubaydah álnéven az Iszlám Állma egyik támogatója volt a Twitteren. Ihletője bevallottan a Jemenben 2011-ben amerikai drón által megölt, amerikai állampolgárságú, szélsőséges imám, Anwar al-Awlaki volt.

Az FBI szerint a 20 éves, cincinnati illetőségű Cornell, akit hivatalos személy meggyilkolásának kísérletével és erőszakos bűncselekmény céljából való fegyverbirtoklással vádoltak meg, a felkészülés szakaszában nem jelentett közvetlen veszélyt a lakosságra.

Készülni a legrosszabbra

Cornell letartóztatását követően az FBI és a belbiztonsági rendőrség figyelmeztetette a helyi rendőrségeket: az Egyesült Államok területén élő erőszakos szélsőségesek várhatóan a jövőben is kísérleteket tesznek majd arra, hogy külföldi terrorszervezetek, köztük az Iszlám Állam támogatására terrorcselekményeket kövessenek el az ország területén. A terrorcsoportok pedig a maguk részéről angol nyelvű közösségi oldalak segítségével próbálják majd terjeszteni erőszakos üzenetüket.