Elkapkodták a Charlie Hebdót Franciaországban

Charlie Hebdo
TOPSHOTS People wait outside a newsagents in Paris on January 14, 2015 as the latest edition of French satirical magazine Charlie Hebdo goes on sale. The latest edition of Charlie Hebdo since Islamist attacks on the magazines offices left 12 people dead, has sold out in many parts of France. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Franciaországban reggelre sok helyen elfogyott a Charlie Hebdo vicclap friss száma, pedig a szokásos példányszámnál nyolcvanszor többet nyomtattak belőle. A múlt heti terrortámadásra reagáló új számban csak egy mohamedes karikatúra van.
Vágólapra másolva!

Hosszú sorokban várták a franciák szerda reggel, hogy megvásárolhassák a Charlie Hebdo szatirikus lap friss számát, amelynek szerkesztőségét a múlt héten fanatikus muszlimok tizedelték meg gyilkos terrortámadásban.

A címlapján könnyező, kezében "Charlie vagyok" feliratot tartó Mohameddel jelentkező lap eredetileg azt közölte, egymillió példányban nyomtatják majd ki az új számot, ezt végül a nagy érdeklődésre tekintettel hárommillióra emelték. Végül olyan jelentős volt az igény, hogy összesen ötmillió példányt nyomtatnak az amúgy 60 ezres példányszámú lapból.

Forrás: AFP/Martin Bureau

Sok helyen elfogyott

Ennek ellenére sok párizsi kioszkban reggelre már elfogyott az újság. A keresletet növeli az is, hogy a bevételből a meggyilkoltak családját támogatják.

A lapban azonban a címlapi rajzon kívül nincs több mohamedes karikatúra, annál több olyan, amely a vallási fanatikusokon élcelődik - írja a BBC. A túlélő kiadásként is emlegetett lapszám hat nyelven lesz elérhető - közte angolul, törökül és arabul -, némelyik nyomtatásban, némelyik online.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

17 áldozat

A múlt heti támadásban a lap szerkesztősége elleni támadásban 12 ember vesztette életét. Másnap egy a támadókkal feltehetően kapcsolatban álló férfi megölt egy rendőrnőt, majd harmadnap - múlt pénteken - túszokat ejtett egy kóser üzletben Párizsban. Ott négy emberrel végzett, mielőtt a kommandósok őt is megölték volna. A Charlie Hebo elleni támadás elkövetői ugyancsak pénteken egy nyomdába vetették be magukat egy tússzal Párizs mellett. A támadókkal itt is kommandósok végeztek. A támadással kapcsolatos cikkeinket itt találja.