Végre választhatnak Haitin

Vágólapra másolva!
Három éve húzódik a választás kiírása Haitin, mert nem jutott zöldágra egymással a választási szabályokról az ellenzék és a kormány. Kis híja volt, hogy lejárt a parlament mandátuma, akkor rendeleti kormányzás jött volna.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a régóta esedékes parlamenti és önkormányzati választások kiírásáról Haitin Michel Martelly elnök a fő ellenzéki pártok vezetőivel. A több napon át folytatott tárgyalások eredményeként létrejött, helyi idő szerint vasárnap bejelentett megegyezés az utolsó pillanatban született meg, mert hétfőn este lejár a parlament mandátuma.

Rendeleti kormányzás

Haitin több mint három éve húzódik a parlamenti és az önkormányzati választások megrendezése. A hosszú ideje tartó késlekedés politikai válságot váltott ki, rendszeresek és gyakran erőszakba torkollnak a kormány elleni tüntetések.

A megállapodás - amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia - vélhetően elejét veszi, hogy tovább éleződjön a belpolitikai válság a szegény karibi szigetországban, amely még a 2010-es pusztító erejű földrengés következményeit sem heverte ki teljesen. Az ellenzék szerint a megállapodás kudarca esetén Martelly rendeleti kormányzást vezetett volna be.

80 ezren táborban

Haitit napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2010. január 12-én a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés rázta meg. A természeti csapás mintegy 250 ezer halálos áldozatot követelt, további 300 ezren megsérültek és 1,2 millió lakos maradt fedél nélkül. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint még mindig mintegy 80 ezren élnek befogadótáborokban.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára vasárnap arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is segítse a haiti újjáépítést.