Ártatlanok a kairói melegfürdőper gyanúsítottjai

Kairó, 2015. január 12.
A kicsapongás miatt letartóztatott vádlottak kiabálnak rács mögött a kairói bíróságon 2015. január 12-én. A bíróság ártatlannak nyilvánította azt a 26 egyiptomi férfit, akiket azzal a vádoltak, hogy egy kairói fürdőben csoportos or
A kicsapongás miatt letartóztatott vádlottak kiabálnak rács mögött a kairói bíróságon
Vágólapra másolva!
Ártatlannak minősített egy kairói bíróság 26 egyiptomi férfit, akiket azzal vádoltak, hogy a főváros egyik fürdőjében csoportos orgiát rendeztek. Mivel Egyiptomban a homoszexualitást nem tiltja törvény, hivatalosan kicsapongás miatt állították őket bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Az ügy nemzetközi szinten nagy port vert fel, annál is inkább, mert az érintettekre egy neves tévériporter hívta ki a rendőröket, és kamerastábjával meg is örökítette az akciót. A félmeztelenül az utcára terelt férfiakról készült fotókat a riporternő, Mona Iráki azonnal meg is jelentette anélkül, hogy az arcukat elhomályosította volna.

A december elején végrehajtott rendőri akcióban az ismert belvárosi fürdő tulajdonosát és négy alkalmazottját is őrizetbe vették. A helyszínen begyűjtött 33 emberből később hetet szabadlábra helyeztek. Az eljárás egyik korábbi tárgyalásán egy tiszt, aki jelen volt a fürdőben tartott razziánál, azt állította, hogy a fürdő vendégei orgiában vettek részt, amelyet részletesen le is írt. Az érintetteken elvégzett egészségügyi vizsgálat később ennek az ellenkezőjét bizonyította.

A kicsapongás miatt letartóztatott vádlottak kiabálnak rács mögött a kairói bíróságon Forrás: MTI/EPA/Hálid El-Fíki

A létesítmény tulajdonosa és alkalmazottjai ellen az volt a vád, hogy pénz ellenében a "kicsapongásban" részt vevők rendelkezésére bocsátották a helyet. A tárgyalás előtt az egyik védőügyvéd újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy a vádlottak közül volt, aki a börtönben nemi erőszak áldozata lett. A zsúfolt tárgyalóterembe behajtott, kezüknél fogva egymáshoz láncolt férfiak a fejüket lehajtva próbálták eltakarni arcukat, miközben a vádlottaknak felállított vasketrec felé bukdácsoltak.

Az ítélethirdetést követően hangos üdvrivalgás tört ki, de a kiáltások közé keveredtek a sajtó és főként Mona Iráki ellen irányuló erőteljes szitkok is. Az egyik 64 éves vádlott fia arról panaszkodott, hogy az ügy az egész családjára szégyent hozott, és kijelentette, hogy elégtételt fog követelni Irákitól. A vádlottak láthatóan megviselt hozzátartozói arra kérték a jelen lévő újságírókat, hogy riportjaikkal járuljanak hozzá az Iráki által okozott becsületsértés jóvátételéhez.

Ahmed Hoszám ügyvéd az MTI-nek azt mondta, hogy "a ma elhangzott igazságos ítélettel számunkra nem zárult le az ügy", és kijelentette: "A legkevesebb, amit a sértettekért és családjaikért tehetünk, hogy mindent megteszünk Mona Iráki törvényes felelősségre vonásának érdekében."