Szíriában van a párizsi túszejtő barátnője

-
Hayat Boumeddiene és Amedy Coulibaly
Vágólapra másolva!
A múlt héten a párizsi kóser élelmiszerboltban lezajlott túszdráma elkövetőjének barátnője és egyben feltételezett bűntársa a múlt héten csütörtökön átlépte a török–szíriai határt, és jelenleg a polgárháború dúlta közel-keleti országban tartózkodik – közölte hétfőn Mevlut Cavutoglu török külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A török diplomácia vezetője az Anadolu török hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Hayat Boumeddiene Madridból érkezett Törökországba január másodikán, és egy isztambuli szállodában tartózkodott egy másik nő társaságában.

Coulibaly élettársa

A Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követő terrorista merényletet a múlt héten szerdán követték el a szélsőséges iszlamista Kouachi fivérek. A vérengzést követően, múlt pénteken a 26 éves Boumeddiene élettársa, Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. Ez utóbbi túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt. A férfi a rendőrség különleges egységeinek túszszabadítási akciója során életét vesztette.

Hayat Boumeddiene és Amedy Coulibaly Forrás: AFP

Szíriába utazott

Cavutoglu azt mondta, a török hatóságok kétséget kizáróan megállapították, hogy a nő Szíriába utazott múlt csütörtökön, amikor Coulibaly agyonlőtt egy rendőrnőt, és életveszélyesen megsebesített egy utcaseprőt Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban. A tárcavezető hozzátette, amint tudomásukra jutott Boumeddiene holléte, értesítették a francia hatóságokat.

Azonnal szóltak

Manuel Valls francia miniszterelnök korábban azt mondta, hogy sürgősen meg akarják találni a merénylő feltételezett bűntársát, mivel a nyugat-európai országban "továbbra is jelen van a terrorfenyegetés". Hétfőn a BFM francia televíziónak a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Franciaország háborúban áll a "terrorizmussal, dzsihádizmussal és a radikális iszlámmal".

Keresik a készítőt

Vasárnap az internetre felkerült egy videofelvétel, amelyen egy Coulibalyra hasonlító férfi az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport tagjának vallotta magát, és azt állította, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetőivel összehangolta az akcióit. A francia rendőrség keresi a képsorok készítőjét, és azt a személyt, aki a videót közzétette a világhálón.