Ázsiaiak veszik át a spanyol ajkúak helyét

Amerikai nemzetiségek
JERSEY CITY, NJ - SEPTEMBER 17: Immigrants take part in a naturalization ceremony at Liberty State Park on September 17, 2015 in Jersey City, New Jersey. The group, representing 30 countries, took the oath of allegiance to the United States on U.S. Citizenship Day. They are part of some 36,000 people that United States Citizenship and Immigration Services (USCIS) plans to nationalize nationwide during the week of September 17-23. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Olyan gyorsan növekszik a külföldön született amerikaiak aránya, hogy 2025-re elérheti a 14,9 százalékot, ami rekordot jelentene. A legnagyobb kisebbséget pedig nem a spanyol ajkúak jelentik majd, hanem az ázsiai származásúak.
Vágólapra másolva!

Az idén elérte a 13,7 százalékot a külföldön született amerikaiak aránya a Pew Kutatóközpont hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

Ha a trend a mostaninak megfelelően folytatódik, akkor 2015-ben ez az arány eléri a 14,9 százalékot.

A bevándorlók aránya 1890-ben volt a legmagasabb,

14,8 százalék, amikor elsősorban Írországból, Olaszországból és Lengyelországból érkeztek hatalmas tömegek az Újvilágba – olvasható a USA Today internetes oldalán.

Harminc országból érkeztek azok a bevándorlók, akik szeptember 17-én Jerseyben tették le az állampolgársági esküt Forrás: AFP/John Moore

És még nincs vége

A világon minden ötödik bevándorló az Egyesült Államokban él, amely így a legnagyobb befogadó ország.

A trend pedig valószínűleg folytatódni is fog, és a Pew számításai szerint

a külföldön születettek aránya 2065-re eléri a 18 százalékot.

Az elmúlt ötven évben 193 millióról 324 millióra nőtt az amerikai népesség, amihez a bevándorlók és leszármazottaik 72 millió fővel járultak hozzá, ez a növekedés 55 százalékát teszi ki, emlékeztetett a CNN.

Tibeti származású bevándorlók tüntetnek az óhaza kínai megszállása ellen a Fehér Ház előtt Forrás: AFP/Saul Loeb

Egyre többen

Az intézet úgy becsüli, hogy az amerikaiak száma 2065-re eléri a 441 milliót – és a növekedésből immár 88 százalékkal veszik majd ki a részüket a bevándorlók és utódaik.

A Pew egyébként nem csupán a legális bevándorlókat vette számításba, hanem azokat is, akik illegálisan kerültek az országba – utóbbiak számát 11,3 millióra becsüli. Illegálisan Mexikóból érkeztek a legtöbben – 6,9 millióan – 2007-ben.

A számuk azóta fokozatosan csökkent, 2012-ben már „csak” 5,9 millió illegális bevándorló érkezett a déli szomszédból. De még így is a mexikóiak teszik ki az illegális bevándorlók zömét.

Mint szinte minden amerikai nagyvárosban, San Franciscóban is van kínai negyed Forrás: ONLY FRANCE/Dan Shannon

Segít a demográfia

A mexikói bevándorlók aránya több okból csökkent: egyrészt a 2007-es recesszió miatt, másrészt azért, mert a falépítéssel és a szigorúbb ellenőrzéssel az amerikaiak alaposan megnehezítették az illegális határátlépést.

Emellett segítettek a demográfiai változások is; kevesebb a fiatal, így nem is próbálnak közülük annyian szerencsét, mint korábban.

A spanyol ajkúak a becslések szerint a bevándorlók 31 százalékát teszik majd ki 2065-ben,

és addigra kisebbségbe kerülnek majd a 38 százalékot adó ázsiaiakkal szemben.

Közép-amerikai bevándorlók adják meg magukat az amerikai határőrségnek, miután átkeltek a Rio Grandén Forrás: AFP/John Moore

Kína és India vezet

Mark Lopez, a Pew spanyol ajkúakkal kapcsolatos kutatásainak igazgatója a CNN-nek elmondta, hogy az ázsiai bevándorlók száma az elmúlt tíz évben nőtt meg jelentősen.

Sok kínai ment tanulni az Egyesült Államokba, és rengeteg indiai érkezett munkavállalási engedéllyel a Szilícium-völgybe.

Ráadásul Ázsiában a demográfiai trendek ellenkezőek, mint Latin-Amerikában.

Örmény amerikaiak tüntetnek a török konzulátus előtt a népirtás 100. évfordulóján Forrás: AFP/David Mcnew

Megosztott a társadalom

A Pew kutatásából kiderül, hogy az amerikai közvélemény 45 százaléka szerint a bevándorlók javára válnak a társadalomnak – 37 százalék azonban úgy véli, hogy rontanak a helyzeten.

A megkérdezettek fele csökkentené a bevándorlók számát,

és 80 százalékuk szeretné, ha megváltoztatnák a bevándorlási rendszert.

De ha már jönnek, akkor a megkérdezettek 47, illetve 44 százaléka szerint ázsiaiak vagy európaiak legyenek. Az ő elutasítottságuk mindössze 11, illetve 9 százalékos.

Az európai és ázsiai bevándorlókat látják legszívesebben az amerikaiak Forrás: AFP/John Moore

Az afrikai és latin-amerikai bevándorlókat már csak 26 százalékuk értékeli pozitívan, 22, illetve 37 százalék viszont negatívan.

A közel-keleti származásúak megítélése a legrosszabb:

20 százalék tekint rájuk pozitívan, míg kétszer ennyi negatívan.