Terrorizmus miatt körözik a munkácsi lövöldözőt

Kárpátalja csempészet magyar-ukrán határ Munkács
Vágólapra másolva!
A hatóságok azt gyanítják, hogy a Jobb Szektor kárpátaljai parancsnoka vezette azt az egységet, amely júliusban kezdett lövöldözni Munkácson és környékén.
Vágólapra másolva!

Körözést adtak ki Ukrajnában a 2015. július 11-i munkácsi lövöldözés miatt Roman Sztojko, a Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai zászlóaljának parancsnoka ellen. A férfit terrorista szervezet létrehozásával gyanúsítják – közölte kedden az ukrán belügyminisztérium.

Július óta menekül

A belügyi tárca tájékoztatása szerint Sztojkónak augusztus 17-én nyoma veszett. A rendőrség gyanúja szerint ő vezette azt a 17 főből álló fegyveres egységet, amely Munkácson lövöldözésbe keveredett Mihajlo Lanyo ellenzéki ukrán parlamenti képviselő embereivel, majd a város melletti autóúton tűzharcot vívott a fegyveresek feltartóztatására kirendelt rendőrökkel.

Az összetűzést követően Sztojko az embereivel együtt bevette magát a Munkács környéki erdőkbe.

A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a menekülő fegyveresek elfogására, de nem tudták kézre keríteni őket, leszámítva azt a két személyt, akik feladták magukat. A Jobb Szektor sajtószolgálata a napokban azt közölte, hogy Munkácsról elmenekült tagjai a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tartózkodnak.

Ellenőrzőpont Munkácson a júliusi lövöldözés után Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója viszont azt mondta nemrég, hogy a lövöldözők közül kilencen még az ország nyugati felében, a hegyekben bujkálnak.

A csempészpiac felosztása a cél

Az ukrán belügyminisztérium korábbi jelentése szerint Roman Sztojko a kulcsfigurája a munkácsi lövöldözésnek, amelyben négyen meghaltak, tizenegyen pedig megsebesültek, köztük több civil.

A munkácsi lövöldözés feltételezések szerint a határmenti csempészpiac újrafelosztása miatt robbant ki. Ezt mondta az Origónak Lengyel Zoltán is, Munkács polgármestere is. Az ukrán-magyar határon virágzó cigarettacsempészet magyar szálaival az után kezdett komolyan foglalkozni az Orbán-kormány, hogy az Origo július közepén arról írt, hogy magyar határőrök is érintettek lehetnek az illegális kereskedelemben. Azóta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – a Központi Nyomozó Főügyészség információi alapján – pénzügyőrhöz méltatlan cselekmény miatt eljárást indított 18 záhonyi munkatársa ellen, közölte a NAV szóvivője.

Ivan Varcsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kedden a 112.ua ukrán televíziós hírcsatornának nyilatkozva azt közölte, hogy jelenleg a Jobb Szektor nyolc tagja ellen van érvényben körözés a munkácsi lövöldözés miatt. Az incidens kapcsán a szervezet három őrizetben lévő fegyverese ellen indult eljárás, őket is bűnszervezet létrehozásával és terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják.