Lövöldözés volt a francia szuperexpresszen

Bernard Cazeneuve
French Interior Minister Bernard Cazeneuve gives a press conference near the entrance of the Air Products gas factory in Saint-Quentin-Fallavier near Lyon, southeastern France, on June 26, 2015 after an attacker carrying an Islamist flag killed one person and injured several others at the factory. The suspect arrested in connection with the attack on a French gas factory was probed nine years ago for radicalisation and has links to the Salafist movement, Interior Minister Bernard Cazeneuve said. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt péntek délután egy francia szuperexpresszen, amely Párizs és Amszterdam között közlekedik óránkénti több száz kilométeres sebességgel.
Vágólapra másolva!

Hárman megsebesültek, az egyikük állapota életveszélyes. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona legyűrte, majd a rendőrség letartóztatta. A lövöldözés még Belgium területén történt, a vonatot azonban Arras észak-franciaországi város pályaudvarán állították le, ahol az utasokat evakuálták. A BFM TV értesülése szerint a sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van. A brit sérülése a súlyos.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a helyszínre látogatott, ahol kijelentette,

az amerikai utasok "rendkívül nehéz körülmények között kimagasló bátorságot tanúsítottak, s ha nem őrzik meg a hidegvérüket, akkor borzalmas tragédia történhetett volna"

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a helyszínre indult Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Párizsban bejelentették, hogy az ügyészség terrorellenes szekciója vizsgálja az incidenst, de

a belügyi tárca szóvivője szerint még korai kijelenteni, hogy terrorcselekedetről van szó.

Charles Michel belga kormányfő elítélte és terrortámadásnak nevezte az esetet. A miniszterelnök közölte, országa szorosan együttműködik a francia hatóságokkal a nyomozás során.

Rendőrségi források később arról tájékoztatták az AFP-t, hogy a gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők elmondták, a férfi ugyanakkor nem állt szigorú megfigyelés alatt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a lövöldözés oka. A férfinél egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt.

A France Info adó úgy értesült, hogy a támadó egy 26 éves marokkói, esetleg marokkói származású személy.

A szerelvényt működtető Thalys társaság közlése szerint az utasok biztonságban vannak, a hatóságok uralják a helyzetet.