Líbia fegyverekért könyörög

tripoli, líbia
Ezrek menekültek el a hétvégén Tripoliból (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Líbia nemzetközileg elismert kormánya kedden azt kérte arab országoktól, hogy fegyverezzék fel hadseregét az Iszlám Állam líbiai terjeszkedésének megállítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Gyorsan fegyverekre van szüksége Líbiának ahhoz, hogy az Iszlám Államot megfékezze - mondta a hivatalosan elsimert kormány külügyminisztere Kairóban, az Arab Liga rendkívüli tanácskozásán. Az ország szervezet tagállamaitól kért segítséget.

Az észak-afrikai országot 2011 óta fegyverembargó sújtja.

A korlátozást az ENSZ rendelte el. Idén márciusban a szankciót megújította a világszervezet, és bár tettek engedményeket, a fegyvereladási tilalmat nem oldották fel teljesen.

Líbia hivatalos kormányának nem ez az első katonai kérése arab országoktól. A hét végén arra szólította fel őket, hogy mérjenek légicsapásokat az Iszlám Állam líbiai csoportjának állásaira. A nemzetközi közösséget aktívabb líbiai szerepvállalásra ösztönző Egyiptom amúgy már számos légicsapást végrehajtott nyugati szomszédjának területén.

Túszejtés a Corinthia Hotelnél Tripoliban, januárban Forrás: India Today

Líbiában évek óta sok fegyveres csoport között dúl belháború, az országban két kormány és két parlament is van. Az egyik Líbia keleti felén, Tobruk központtal működik, a másik - amely iszlamista irányultságú - Tripoliban.

Az Iszlám Állam fegyveresei a tengerparti Szirtben, a néhai elnök, Moammer Kadhafi szülővárosában csapott össze helyi fegyveresekkel. Az ország hivatalos kormánya attól tart, hogy a dzsihádista szervezet túlságosan megerősödik az országban.

A líbiai kormány szerint az Iszlám Állam népirtást folytat Szirtben.

Mindenféle fegyverrel ártatlan civilek tucatjaival végez, helyi beszámolók szerint a héten 70-en vesztették életüket.

Az Origo is beszámolt arról, hogy az Iszlám Állam fegyveresei tizenkét embert fejeztek le és feszítettek keresztre, akik a líbiai Szirt (másképpen: Szurt) városáért folytatott harcokban vettek részt. A hírek szerint a dzsihádisták további 22 embert végeztek ki: állítólag felgyújtották a kórházat.