Lemondott a görög miniszterelnök

-
(FILES) -- This file picture taken on August 12, 2015 shows Greek Prime Minister Alexis Tsipras looking on during a press conference at the Greek Ministry of Infrastructure, Transport and Networks in Athens. Tsipras has proposed calling an early election in the crisis-hit country on September 20, 2015 the ANA news agency said on August 20, 2015, citing government sources. The hard-left leader is expected to make the announcement in an address to the nation before going to see President Prokopis Pavlopoulos to submit his government's resignation, the agency said. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Távozik Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök, akit januárban választottak meg a Sziriza jelöltjeként. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne utat engedni az előrehozott választásoknak. 
Vágólapra másolva!

Csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette lemondását Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne utat engedni az előrehozott választásoknak. Kifejezte reményét, hogy e választások eredményei megerősítik majd helyzetét a törvényhozó testületben.

Úgy fogalmazott, hogy

A januárban megválasztott kormányfő már július végén jelezte, hogy kész vállalni az előrehozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai nem támogatják a kabinet tevékenységét.

Aléxisz Cíprasz lemondott Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül

több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak a megszavazását,

amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány megkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról.

Cíprasz akkor csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat. Az előrehozott választásokra szeptemberben kerülhet sor, addig egy ügyvivő kormány irányítja majd az országot.