Először indultak bevetésre Incirlikből amerikai harci gépek

Vágólapra másolva!
Hat amerikai F-16-os érkezett a bázisra.
Vágólapra másolva!

Először indítottak légicsapásokat a törökországi Incirlik támaszpontról pilóták vezette amerikai harci gépek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai erői ellen - közölte augusztus 12-én, szerdán az amerikai védelmi minisztérium. Az egyaránt NATO-tag Egyesült Államok és Törökország júliusban állapodott meg az incirliki bázisnak az amerikai légierő általi használatáról.

Ugyanerről a bázisról dróncsapásokat már indítottak az Iszlám Állam ellen az amerikaiak.

Hat F-16-os érkezett

A brüsszeli amerikai NATO-misszió közlése szerint Incirlikbe vasárnap érkezett hat amerikai F-16-os vadászbombázó.

A Dogan török hírügynökség úgy értesült, hogy a gépekkel együtt mintegy 300 főnyi személyzetet vezényeltek a török bázisra.

Törökország hosszas vonakodás után, a 32 halálos áldozatot követelő suruci merénylet hatására, július 24-én indított légicsapásokat az Iszlám Állam szíriai állásai ellen, és beleegyezett abba, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot. Ezzel Törökország mint frontállam nagyobb szerepet vállalt a dzsihadista terrorszervezet elleni harcra létrejött, Washington vezette koalícióban.

Rálőttek a konzulátusra

Isztambulban hétfő reggel lövéseket adtak le az amerikai konzulátus épületére. A támadást, amelynek nem voltak sérültjei, a török kormány közlése szerint a szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) vállalta magára, amely megfogadta, hogy egészen addig harcol, amíg "az imperialisták és a velük együttműködők" el nem hagyják az országot, és amíg Törökországban fel nem számolják az amerikai támaszpontokat.