Washington a görög válság ügyében is kémkedett

CIPRASZ, Alekszisz; MERKEL, Angela FOTÓ ÁLTALÁNOS kancellár KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ kézfogás Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus politikusnő SZEMÉLY találkozó Brüsszel, 2015. április 23.
A görög miniszterelnöki hivatal által közreado
Brüsszel, 2015. április 23. A görög miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kétoldalú találkozója, amelyet az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcsértekezletének keretében tartanak 2015. április 23-án. (MTI/EPA/Görög miniszterelnöki hivatal/Andrea Bonetti)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hírszerzését már 2011-ben is érdekelte, hogyan próbálják kezelni a görög pénzügyi válságot Németországban. A Wikileaks szerda este olyan titkos jelentéseket hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség Angela Merkel kancellár és jóformán az egész német kormány után kémkedett.
Vágólapra másolva!

A Wikileaks szerda este közzétett jelentéséből kiderült: az NSA lehallgatta Angela Merkel egyik 2011-es telefonbeszélgetését, ekkor a kancellár asszisztensével arról beszélt, hogyan lehetne megoldani az akkor is válságos görög helyzetet.

Angela Merkel Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel. A német kancellárt már 2011-ben aggasztotta a görög helyzet. Forrás: MTI/Andrea Bonetti

Hajnyírás vagy transzferunió?

A német kormányfő azon tanakodott, hogy melyik megoldás lenne a jobb: a hajnyírás, azaz rávenni a magánhitelezőket arra, hogy engedjék el a görög adósság egy részét, vagy pedig a transzferunió, vagyis egy közös kassza létrehozása az euróövezeten belül, amely segít kiegyenlíteni a különbségeket.

A telefonbeszélgetés szerint Merkel tartott arról, hogy a görögök így sem tudják majd kezelni az adósságukat.

Féltek az oroszoktól

A Wikileaks egy másik beszélgetést is nyilvánosságra hozott. Eszerint Angela Merkel uniós főtanácsadója, Nikolaus Meyer-Landrul egy különleges IMF-alap létrehozását javasolta, amelybe Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság adott volna pénzt a görögöknek.

Ettől az ötlettől Washington annyira megijedt, hogy közbelépett és a tervből nem lett semmi.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Sigmar Gabriel és Angela Merkel. Az NSA mindenkit lehallgatott. Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Berlinben egyébként már nem okozozz különösebb megrázkódtatást

az újabb lehallgatási botrány, melyből kiderült, hogy az NSA nem csupán Angela Merkel kancellár, de jóformán az egész német kormány után kémkedett.

- nyilatkozta Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, akit szintén lehallgattak.

Gazdasági kémkedés

Az adatok szerint az NSA a kancellár, illetve a kancellári hivatal mellett a gazdasági, a pénzügy, valamint a mezőgazdasági minisztérium telefonbeszélgetéseit hallgatta le. Az adatokból kitűnt az is, hogy a lehallgatás - amely egy lista szerint mintegy 70 telefonszámra terjedt ki - évekig folyt.

Sigmar Gabriel különösen veszélyesnek tartja, hogy az NSA a német gazdaság után kémkedett.

ezért különösen súlyosnak tartom a dolgot” - jelentette ki a miniszter.

Barack Obama amerikai elnök is elfogadhatatlannak nevezte a szövetségesek elleni kémkedést. Forrás: MTI/EPA /Pool/Peter Kneffel

Obama is elítélte

A napokban derült ki, hogy az NSA 2006 és 2012 között Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett. Az ügy nagy felzúdulást váltott ki Párizsban.

Barack Obama amerikai elnök francia kollégájával, Francois Hollande-dal közölte, hogy elkötelezett „a múltbeli gyakorlatok felhagyása mellett, amelyek elfogadhatatlanok szövetségesek között a hírszerzés területén”.