Izrael kivételével mindenki elégedett az iráni megállapodással

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (R) speaks next to European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini (C) during a plenary session at the United Nations building in Vienna, Austria July 14, 2015. Ir
Federica Mogherini és Mohammad Dzsavad Zarif
Vágólapra másolva!
Átfogó megállapodást kötött Irán és a hatok elnevezésű országcsoport Teherán atomprogramjáról - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Bécsben. A politikus közvetlenül azelőtt erősítette meg a hírt, hogy a tárgyalófelek összeültek, hogy hivatalosan is jóváhagyják a megállapodást. Mogherini szerint a megegyezés a remény jele az egész világ számára. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter "történelmi pillanatnak" minősítette a megegyezést.
Vágólapra másolva!

Új távlatokat nyit az iráni atomprogramról Teherán és a nagyhatalmak képviselői között született megállapodás, és lehetővé teszi, hogy a nemzetközi közösség mostantól a közös biztonsági kihívások elleni küzdelemre összpontosítson - vélekedett Haszan Róháni iráni elnök keddi Twitter-üzenetében.

Kiolvaszthatják az iráni pénzeket

Az IRNA teheráni állami hírügynökség értesülése szerint feloldják az Irán ellen bevezetett európai uniós és amerikai büntetőintézkedéseket, amint megkezdődik a megállapodás végrehajtása. A külföldi bankokban befagyasztott iráni pénzeket is felszabadítják, az ország elleni fegyverszállítási embargót felfüggesztik, Teherán pedig eseti alapon importálhat és exportálhat fegyvereket - állította az IRNA.

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia, Vang Ji kínai külügyminiszter, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszter, John Kerry amerikai külügyminiszter, Wendy Sherman amerikai külügyi államtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az iráni atomprogramról folytatott hétoldalú tárgyalásokon Bécsben Forrás: MTI/AP/POOL/REUTERS/Carlos Barria

Legkorábban 2016 elejétől, fokozatosan oldhatják fel az Irán elleni szankciókat - mondta Bécsben egy francia diplomata, aki szerint a megegyezés a szankciók visszaállítását írja elő arra az esetre, ha Irán nem tartaná be vállalásait.

Nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre építenek

Irán számára minden utat elzár a nukleáris fegyverkezésre az a megállapodás, amelyet Teherán és a nemzetközi közösség képviselői kötöttek Teherán vitatott atomprogramjáról - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban. A megállapodás nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre épül - szögezte le Barack Obama.

Netanjahu súlyos hibának tartja

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi léptékű súlyos hiba az Iránnal kötött nemzetközi alku Teherán vitatott atomprogramjáról. Izraelben a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai egyaránt elítélik a kedden született megállapodást. Netanjahu kijelentette, lehetőségei szerint Izrael mindent elkövet, hogy megfékezze Irán nukleáris törekvéseit. "Irán biztonságos utat kap az atomfegyverhez" - értékelte az Irán és a hatok elnevezésű országcsoport között megszületett egyezményt az iráni atomprogramról.

Forrás: MTI

Sokáig jóban voltak

Izrael és Irán között kiváló diplomáciai, gazdasági és katonai együttműködést volt Reza Pahlavi sah idején, de az 1979-es iszlám forradalom után fokozatosan megromlott a két ország viszonya. Mahmúd Ahmadinezsád előző iráni elnök többször is éles kirohanást intézett Izrael ellen, s 2012-ben egyebek között kijelentette, hogy "Izraelt egy nap letörlik a térképről".