Hajnali ötkor kezdődik ilyenkor a munkanap Észak-Koreában

KIM Dzsong Un ARCKIFEJEZÉS Közéleti személyiség foglalkozása mosolyog NÖVÉNY politikus SZEMÉLY Phenjan, 2015. július 7.
A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által 2015. július 7-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú ész
Phenjan, 2015. július 7. A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által 2015. július 7-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőről, a Koreai Munkapárt első titkára (k) látogatást tesz a phenjani növényi kutató intézetben, ahol többek között számítógép által vezérelt hidroponikus termesztés folyik, valamint az intézet otthont ad számos, ultra-modernnek nevezett biomérnöki kutatási létesítménynek. (MTI/EPA/Rodong Sinmun)
Vágólapra másolva!
A legmelegebb nyári időszakban átteszik nyolcról a munkaidő kezdetét öt órára Észak-Koreában. Sokan azonban még ott is fütyülnek a szabályokra.
Vágólapra másolva!

Szamboknak hívják Észak-Koreában a nyár legmelegebb időszakát, ami július 20-án kezdődik, és egy hónapig tart. Az elejét, a közepét és a végét különleges fogásokkal ünneplik – számolt be a brit Guardian.

Nyáron 28 fok az átlaghőmérséklet Észak-Koreában, de elérheti a 40-et is, a páratartalom pedig 80 százalékos, ami nagyon megterheli a szervezetet.

Kim Dzsongun irodájában biztos van légkondicionálás Forrás: AFP/KCNA

A papa vezette be

A nyári hőség különösen a szárazföld belsejében található Phenjanban a legelviselhetetlenebb. Ezért a 2000-es évek elején Kim Dzsongil nyári munkarendet vezetett be: napkelte előtt be kell érni a munkahelyre, délre pedig befejezni a munkát.

Légkondicionálás eleve csak a központi szerveknél, a pártirodákban és a vállalatvezetők irodáiban van, de az idei szárazság miatt kevesebb energiát termelnek a vízerőművek, így még a ventillátorok üzemeltetésére sincs elég áram, nemhogy a légkondik működtetéséhez.

Inkább lógnak

A Daily NK nevű dél-koreai lapnak egy név nélküli forrása elmondta, hogy a nyári munkarend nagyon fárasztó. A gyerekeknek négykor kell elindulni, hogy beérjenek az iskolába. Nem mindenki tud ilyen korán felkelni, ezért ellógja az első egy-két órát, így viszont túl sok a hiányzás.

Az állami tulajdonú éttermek ebéd után bezárnak, így a kiküldetésen lévők arra panaszkodnak, hogy nincs hol vacsorázni.

Sem áram, sem munka nincs elég Forrás: MTI/EPA/YONHAP/RODONG SINMUN/-

Népi ellenállás

Úgy tűnik, leginkább ebben az időszakban jelentkezik Észak-Koreában a népi ellenállás: az emberek egyszerűen fütyülnek a munkaidőre.

„Azt mondják, semmi értelme korán munkába menni, hiszen úgysincs sem áram, sem elég munka. Az egész csak arra jó, hogy mindenki még jobban kimerüljön” – mondta a forrás a dél-koreai lapnak.